Julkaistu 25.2.2019

Lastaa kartta-aineistosi GeoServerin kyytiin!

Oletko päkerrellyt hienoja karttoja ja haluaisit päästä myös julkaisemaan niitä muiden nähtäväksi? Se onnistuu helposti GeoServerin avulla!

Julkaistaksesi tekemiäsi karttoja selaimessa ja karttapalvelussa luettavaksi tarvitset palvelimen, joka juttelee selaimen ja tietokannan välillä ja näin mahdollistaa rajapinnan. GeoServer on tällainen työkalu eli palvelinohjelmisto. Se mahdollistaa paitsi tiedon jakamisen myös sen käsittelyn, muokkauksen ja hallinnoinnin. Jos ajattelet tuottamiasi karttoja merikontteina, jotka haluat saada jaeltua maailmalle, toimittaa GeoServer vakaan rahtilaivan tehtävää.

GeoServer on erikoistunut paikkatiedon jakamiseen avoimia paikkatietoalan standardeja määrittelevän OGC-yhteisön normien mukaisesti ja GNU GPL -lisenssin alaisena. Tämä tarkoittaa, että kyseessä on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jolloin kuka tahansa voi ilmaiseksi ja ilman lisenssimaksuja käyttää ja kehittää sitä. Verrattuna muihin avoimen lähdekoodin palvelinohjelmistoihin GeoServerillä on takanaan erittäin aktiviinen paikkatietoyhteisön tuki. Tämä takaa vilkkaan foorumin ja hyvän dokumentaation sekä päivitykset puolen vuoden välein.

GeoServer on Java-pohjainen, ja sen hallinta toteutetaan käyttöliittymän avulla helppokäyttöisesti selaimen kautta. Ohjelmisto toimii monissa käyttöympäristöissä Windowsista Linuxiin ja Maciin, ja skriptaaminen onnistuu muun muassa JavaScriptillä ja Pythonilla. GeoServer tukee useimpia avoimen standardin jakeluprotokollia (WFS, WMS, WCS, WMS-T, WPS).

Mahdollistaa monipuolisen aineistojen hallinnan

GeoServeriin voi tallettaa tiedostoja, mutta se ei ole varsinainen tietokanta. Jos dataa on paljon, kannattaa sen talletukseen käyttää GeoServerin rinnalla esimerkiksi paikkatietoaineistoille sopivaa PostGIS-tietokantaa, johon GeoServer tarjoaa sisäisen tuen.

GeoServerissä aineistoa on myös mahdollista muokata. Voit luoda kokonaan uusia visualisointityylejä, muokata niitä valmiista malleista tai ladata esimerkiksi QGIS-ohjelmalla luotuja SLD-tiedostoja. Jos CSS-kieli on visualisoinnissa tutumpaa, myös sille on saatavilla lisäosa. Karttojen esikatselu on helppoa OpenLayers-linkin kautta.

Käyttöoikeuksien ja rajapintojen näkyvyyden säätely on GeoServerillä helppoa. Voit luoda erilaisia rooleja, joille määritellään käyttöoikeuksia asetusten ja datojen suhteen. Käyttäjille taas voidaan antaa näitä rooleja tarpeen mukaan. Erilaisten roolien määritteleminen on fiksua, sillä se vähentää tietoturvariskiä ja ohjelmiston tärkeimpien asetusten sekoittamisen vaaraa – kaikilla kun ei yleensä ole tarvetta päästä käsiksi samoihin asetuksiin ja datoihin. Samoin voit määritellä pääsyoikeuksia julkaisemillesi rajapinnoille. Oletuksena rajapinnat ovat avoimesti jaettavissa eli nähtävissä ilman kirjautumista palvelimelle, mutta niille voi asettaa myös rajoituksia.

GeoServerillä saat kartta-aineistoistasi enemmän irti!

Kiinnostuitko hyödyntämään GeoServerin huimia mahdollisuuksia tai tarvitsisit tukea sen käytössä? Tule mukaan GeoServer-kurssillemme!

GeoServer
GeoServerin käyttöliittymä

Profiilikuva

Maiju Rekola

Maiju Rekola on aluetieteen ja ympäristöpolitiikan HTM, jota kiinnostaa erityisesti paikkatiedon jalostus ymmärrettävään ja visuaalisesti miellyttävään muotoon. Harrastuksina mm. suunnistus ja samoilu.