Julkaistu 7.8.2023

Kurssikatalogimme uusi tulokas: kaavoittajien oma QGIS-kurssi

QGIS tarjoaa upeita mahdollisuuksia kaavoitukseen, mutta nimenomaan kaavoittajille suunnattua QGIS-koulutusta ei tähän mennessä ole ollut saatavilla. Mutta nyt meillä on iloinen uutinen. Meillä on uusi kurssi katalogissamme: Yleiskaavoitus QGISillä!

Halusimme luoda mahdollisimman hyvin kaavoittajia palvelevan kokonaisuuden. Jotta voisimme onnistua tässä, yhdistimme Gispon pitkän linjan QGIS-koulutuskokemuksen rautaiseen kokemukseen kaavan laadinnasta. Uusi kurssi on perustuu uunituoreeseen yhteistyösopimukseemme PlanDisainin kanssa.

QGIS kaavoittajan työkaluna

Yhä useampi kunta on siirtymässä käyttämään avoimen lähdekoodin paikkatietosovelluksia ja erityisesti QGISiä. Etuna näissä ratkaisuissa ovat yhteentoimivuus muiden järjestelmien kanssa, elinkaarikustannukset sekä toimittajalukottomuus.

QGISin toiminnallisuudet tuovat paljon lisäarvoa myös kaavan käsittelijöille. Maankäyttö- ja rakennuslain (RYTJ) muuttamisen yhteydessä on todettu, että avoimen lähdekoodin käyttöä pidetään ensisijaisena julkisissa tietojärjestelmissä ja niiden hankinnoissa. Lisäksi suositellaan, että kaavat tuotetaan heti alueidenkäyttöprosessin alussa valtakunnallisen kaavatietomallin mukaisessa muodossa. GIS-ohjelmistojen paikkatietotoiminnallisuudet tarjoavat tähän työkaluja, joita perinteisissä CAD-ohjelmissa ei ole. QGIS voidaan näin ollen Avnähdä varsin varteenotettavana avoimen lähdekoodin kaavantuotanto-ohjelmistona.

Uuden ohjelman käyttöönotto vaatii useimmiten koulutusta. Gispon tarjonnasta löytyy peruskurssin lisäksi erityisesti maankäytön suunnittelun parissa työskenteleville Suunnittelu ja editointi QISillä -kurssi. Lisäksi olemme toteuttaneet QGIS kunnille -koulutuksia osana PIKUPATE-hanketta. Olemme kuitenkin tunnistaneet, että vaikka näillä kursseilla opitaan käyttämään kaavoitustyöhön soveltuvia työkaluja, kursseilla ei käsitellä varsinaista käytännön kaavoitustyötä. Kaavoitukseen keskittyvälle erikoiskurssille on siis tilausta.

Yhteistyö PlanDisainin kanssa

PlanDisainin Markus Hytönen on kokenut kaavoittaja, jonka työvälineeksi on viime vuosina valikoitunut QGIS, vaikka hän hallitsee myös muut yleisimmät paikkatieto-ohjelmistot. Markus oli siis ilmiselvä ensimmäinen vaihtoehto, jota ruveta kyselemään yhteistyökumppaniksi kaavoittajien QGIS-kurssin kehittämiseen ja toteuttamiseen. “Näin heti win-win -tilanteen”, Markus kertoo. “Olin jo toteuttanut asiakkaiden toiveista joitain pienimuotoisia QGIS-kursseja. Jatkaakseni koulutuksia muiden töiden lomassa tarvitsin vahvempaa tukea kurssimateriaalien tekemiseen sekä QGISin laajempiin mahdollisuuksiin. Olin innoissani ja yllättynytkin uudesta mahdollisuudesta.”

Markus näkee QGISin vahvuudet hyvin samalla tavalla kuin me Gispollakin: ohjelmisto on melko helppokäyttöinen ja se mahdollistaa raakadatan käsittelyn. QGISilla on laaja ja aktiivinen huippuosaajista koostuva kehittäjäverkosto. Markuksen kokemuksen mukaan kaavojen laadinta on täysin mahdollista QGISilla, eikä ohjelmisto häpeä kaupallisille kilpakumppaneilleen.

Uuden kurssin lähtötasovaatimukset?

”Uudella kurssilla osallistujilta toivotaan lähinnä perusymmärrystä paikkatietojen peruslogiikasta. Eli on alue-, piste- ja viivamaisia tasoja ja kohteisiin voidaan liittää ominaisuustietoja ja näitä ominaisuustietojen taulukkorakenteita voidaan itse määrittää. Näitä sitten opetellaan kurssilla tarkemmin.”, Markus toteaa ja rohkaisee tulevaisuuden QGIS-kaavoittajia osallistumaan.

Tilaa Gispon kautta organisaatiolllesi Yleiskaavoitus QGISilla -kurssi. Muista myös että Yleiskaavoitus QGISilla järjestetään kalenterikurssina 13-14.12.2023. Ilmoittautuminen ja lisätiedot täältä.

Lue aiheesta lisää aiemmista blogiartikkeleistamme:
Avoimen lähdekoodin ratkaisujen eduista kunnille 
QGISin toiminnallisuuksien lisäarvo kaavan käsittelijöille 

Profiilikuva

Linda Talve

Linda on turkulainen maantieteen FM, viestijä ja tietotekniikan tradenomi. Kiinnostuksen kohteisiin kuuluu tiedon esittäminen mahdollisimman toimivasti, mihin avoin data, paikkatieto ja kartat ovat loistavia työkaluja.