Julkaistu 9.3.2020

Uuden fontin asentaminen GeoServeriin

Oletuksena saatavilla olevien fonttien lisäksi GeoServeriin voidaan asentaa myös omia fontteja. Fontteja voidaan käyttää mm. aineistojen tekstityksissä tai fonttisymboleina GeoServer-tyylejä luodessa. Tämä artikkeli sisältää ohjeet uuden fontin asentamiseksi Gispon koulutuskoneelle. Uuden fontin asentaminen noudattaa samoja vaiheita järjestelmästä riippumatta, mutta esim. hakemistopoluissa voi olla eroja.

Lista GeoServerin käytössä olevista fonteista voidaan ladata GeoServerin REST-rajapinnan kautta. Koulutuskoneella tämä onnistuu avaamalla web-selaimella osoite localhost:8080/geoserver/rest/fonts.json.

GeoServer

Fonttilista on saatavilla myös GeoServerin web-käyttöliittymän kautta. Avaa web-käyttöliittymä koulutuskoneella siirtymällä osoitteeseen localhost:8080/geoserver/web ja kirjaudu sisään admin-käyttäjätunnuksilla. Koulutuskoneella käyttäjänimi on admin ja salasana gispo. Avaa Server status-välilehti ja klikkaa Available Fonts-kohdan linkkiä Full list of available fonts.

GeoServer
GeoServer

Asennetaan seuraavaksi Gispon käyttämä Karla-fontti, joka on saatavilla osoitteesta https://fonts.google.com/specimen/Karla. Valitse sivun oikeasta yläkulmasta Select this font ja lataa fontti oikeaan alakulmaan ilmestyvästä valikosta:

GeoServer

Fonttitiedostot tulee siirtää GeoServerin datahakemiston sisällä olevaan styles-kansioon. Huom. GeoServer tukee vain TrueType-fontteja, joiden tiedostopääte on ttf.

GeoServer

Pura ladatun zip-tiedoston sisältämät fonttitiedostot styles-hakemistoon. Tarvitset hakemistoon kirjoittamiseen admin-oikeudet. Zip-tiedosto voidaan purkaa suoraan styles-kansioon komentoriviltä suorittamalla komento:

sudo unzip Karla.zip -d /var/lib/tomcat8/webapps/geoserver/data/styles

Syötä käyttäjän salasana kysyttäessä, koulutuskoneen salasana on gispo. Purkamisen jälkeen siirretään tiedostojen omistajuus käyttäjälle tomcat8 suorittamalla komento:

sudo chown tomcat8:tomcat8 /var/lib/tomcat8/webapps/geoserver/data/styles/*

Käynnistetään lopuksi Tomcat uudelleen komennolla:

sudo systemctl restart tomcat8

Avaa lopuksi GeoServerin web-käyttöliittymä siirtymällä osoitteeseen localhost:8080/geoserver/web. Kirjaudu sisään admin-käyttäjällä, koulutuskoneella käyttäjätunnus on admin ja salasana gispo. Avaa Server Status-valikko ja klikkaa Clear-painiketta Resource Cache -kohdassa:

GeoServer
GeoServer

Tarkistetaan vielä, että uusi fontti on käytössä. Lataa jälleen lista fonteista siirtymällä osoitteeseen localhost:8080/geoserver/rest/fonts.json.

GeoServer

Varmista asennuksen onnistuminen etsimällä asennettu fontti listasta.

Profiilikuva

Maiju Rekola

Maiju Rekola on aluetieteen ja ympäristöpolitiikan HTM, jota kiinnostaa erityisesti paikkatiedon jalostus ymmärrettävään ja visuaalisesti miellyttävään muotoon. Harrastuksina mm. suunnistus ja samoilu.