Julkaistu 9.4.2021

Upeat kartat jakoon Unfolded QGIS-lisäosalla

Saimme Gispolla hiljattain olla mukana kehittämässä todella mahtavaa QGIS-lisäosaa Unfoldedin visualisointialustalle. Työkalu mahdollistaa entistä helpommin interaktiivisten karttojen tuottamisen ja jakamisen osana QGIS-työnkulkua. 

Unfolded on amerikkalainen paikkatietoalan start-up jonka perustajat ovat lähtöisin Uberilta. Unfoldedin toimintamalli on ns. Open core, jonka myötä he ovat vahvasti mukana erityisesti niiden avoimen lähdekoodin projektien kehityksessä, jotka tukevat heidän omaa tuotekehitystään. Tällaisia ovat esimerkiksi kepler.glH3 ja deck.gl, joiden kaikkien pääkehittäjät ovat Unfoldedilla töissä. 

Unfolded tarjoaa Unfolded Studio-nimistä visualisointialustaansa palveluna. Kuka tahansa voi tehdä sinne ilmaisen tilin. Tiliin sisältyy peräti gigan verran ilmaista tilaa kartoille ja datoille. Unfolded Studion keskeinen ajatus on datan käsittelyn helppous ja visualisointien näyttävyys. He halusivat tehdä datan julkaisusta Unfolded Studioon entistä helpompaa. Tämän vuoksi kehitimme heille lisäosan, jonka avulla QGIS-käyttäjät voivat julkaista omat paikkatietoaineistonsa ja projektinsa Unfolded Studioon. 

Lisäosan käyttö kulkee pähkinänkuoressa seuraavasti. 

  • Lisäosa asennetaan QGISin lisäosavalikosta
  • QGIS-projektiin lisätään vektoriaineistoja ja tyylitellään ne
  • Unfolded-niminen lisäosa löytyy omasta ikonistaan tai web-valikon alta
  • Määritellään lisäosan valikossa interaktiivisen kartan visualisointityylit ja muokataan esimerkiksi otsikot ja kuvaustekstit kuntoon
  • Klikkaamalla Export map lisäosa tallentaa valitut datat ja tyylit yhdeksi ZIP-paketiksi käyttäjän omalle koneelle
  • Viedään ZIP-paketti omalle Unfolded Studio-tilille import map valikon kautta
  • Tehdään mahdolliset lisäviilaukset Unfolded Studion puolella ja kartta voidaan julkaista kaikkein nähtäville yhdellä klikkauksella!
Unfolded QGIS
Gispon kehittämä Unfolded-lisäosa QGISiin.

Tällä hetkellä lisäosa tukee perustason tyylejä (täyttövärit, reunat, luokittelut) vektoriaineistoille. Aineisto voi olla missä tahansa koordinaattijärjestelmässä ja missä tahansa QGISin tukemassa vektoriformaatissa. Normaalisti Unfolded Studioon vietävä paikkatietoaineisto on pitänyt olla WGS84-koordinaattijärjestelmässä ja tuetut vektoriformaatit ovat olleet rajallisia. Kehittämämme työkalu helpottaa tätä huomattavasti ja mahdollistaa Unfolded Studioon vietävän datan monipuolisen esikäsittelyn, suodatuksen sekä analyysin kaikilla QGISin monipuolisilla menetelmillä. 

Osana projektia tuotimme muutaman esimerkkivisualisoinnin lisäosan mahdollisuuksista. Tässä alla Helsingin seudun rakennukset väritettynä rakennusvuoden mukaan. Väripaletti on QGISin oma.

Lisäosa on kaikkein ladattavissa QGISin virallisesta repositoriosta, eli se löytyy QGISin lisäosavalikosta. Lisäosan lähdekoodi on julkaistu GitHubissa. Voit lukea lisää työkalun käytöstä ja sen mahdollisuuksista Unfoldedin omille sivuille englanniksi kirjoittamastamme blogikirjoituksesta.

Profiilikuva

Gispo

Gispo on vuonna 2012 perustettu suomalainen paikkatietoalan yritys, jonka kolme verstasta sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Joensuussa ja Tukholmassa. Tiimimme selvittää paikkatieto-ongelmat avoimen lähdekoodin ratkaisuilla.