Julkaistu 12.10.2022

Tampereen kaupunkiseudun ulkoilu- ja retkeilykartta yhdistää tietoa yli kuntarajojen

Tällä viikolla julkaistaan Tampereen kaupunkiseudun uusi ulkoilu- ja retkeilykartta. Palvelun hienoutena on avoin data ja se, miten ulkoilijan tarvitsemia tietoja tuodaan yhteen eri lähteistä. Aikaisemmin tieto eri kuntien alueella sijaitsevista ulkoilureiteistä on ollut saatavilla hajanaisesti, mutta uusi palvelu tuo koko kaupunkiseudun reittitiedot samalle, mobiilikäyttöön optimoidulle kartalle. Palvelu yhdistää kätevästi myös eri ulkoilumuodot (retkeily, pyöräily, talviuinti, hiihto jne.) sekä joukkoliikennetiedot ja paljon muuta. Gispon tiimi on lanseerattavasta karttapalvelusta innoissaan ja odotamme kovasti käyttäjien palautetta.

Palvelu löytyy osoitteesta https://ulkoilutampereenseutu.fi. Palvelu on optimoitu matkapuhelinkäyttöön, mutta toimii hienosti myös desktop-näkymässä.

Retkeilykartan desktop-näkymä
Retkeilykartan mobiilinäkymä

Syyslomaretken voi nyt suunnitella reittien ja retkikohteiden avulla helpommin!

Projekti syntyi yhteistyöllä

Karttapalvelun takana ovat Gispon lisäksi Tampereen kaupunkiseudun kunnat ja Ekokumppanit Oy. Yhteistyö projektin tiimoilta alkoi jo vuoden 2021 alussa. Projektiin saatiin myös mahtavaa fronttiosaamista Metatavun Tuomas Kämpiltä. Yhdessä toteutuksesta kehkeytyi upea avoimen lähdekoodin kokonaisuus, jonka koodi on saatavilla GitHubissa.

“Palvelun kehittäminen oli hauskaa, koska käytössä oli paljon eri datalähteitä ja tekemisessä sai kokeilla monia uusia teknologioita! Toteutin ensimmäistä kertaa palvelimettoman karttapalvelun, jossa kaikki data siirretään vektoritiilimuodossa, ja se näkyy myös palvelun nopeudessa. Kaikki mukana olleet olivat innoissaan kehittämisestä.”, kertoo Gispon Riku Oja.

Avoin data tarjoaa retkeilijälle arvokasta tietoa

Palvelun keskeisenä elementtinä on avoin data ja retkeilijälle olennaisten tietojen kerääminen ja yhdistäminen eri lähteistä. Palvelu kokoaa tietoa mm. LIPAS-järjestelmästä, Museovirastolta, SYKEltä, Maanmittauslaitokselta, Tampereen kaupungilta, Digitransit-rajapinnalta sekä OpenStreetMapista. Kartografisesti tietojen yhdistely on ollut mielenkiintoista, sillä kuten usein paikkatietoalalla on, dataa ei ole välttämättä tehty alunperin juuri tällaiseen tarkoitukseen.

LIPAS-aineiston reitit ja kohteet tulevat kunnilta ja niiden digitointitarkkuus voi vaihdella. Siksi Ekokumppanien retkeilypalvelupäällikkö Petri Mäkelän työ on ollut erittäin tärkeää. Hänen johdollaan LIPAS-aineistoa on paranneltu Tampereen kaupunkiseudulla merkittävästi vuoden aikana.

– Tampereen kaupunkiseudun reittien ja kohteiden löytäminen digitaalisista ympäristöistä on ollut aiemmin hankalaa ja uusi karttapalvelu tuo ratkaisun tähän ongelmaan. Palvelun lähtökohtana on ollut koota samaan paikkaan kaikki Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven retkeilyreitit, hiihtoreitit ja muut retkeilyyn liittyvät palvelut ja kohteet, joita kuka tahansa voi käyttää vapaasti ja maksutta, Mäkelä kertoo.

Maplibre ja karttatiilet testiin

Karttapalvelun toteutuksessa on hyödynnetty Maplibren komponentteja ja tässä projektissa valinta osoittautui hyväksi Mablibren joustavuuden ja mobiiliystävällisyyden takia. Myös karttatiilet ovat kovassa käytössä. Yhdessä taustakartoista on Gispon oma visualisointi Maanmittauslaitoksen aineistolle. Tällainen taustakartan kustomointi helpottaa muiden karttatasojen esittämistä ja taustakarttaan voidaan poimia vain halutut elementit.

Retkeilykartta saatavilla myös muualle Suomeen

– Palvelu on nyt tuotantokäytössä Tampereen kaupunkiseudulla, mutta mikään ei estä sen hyödyntämistä myös muissa Suomen kaupungeissa ja maakunnissa. Jatkokehityslistalla on matkan mittaus, häiriötietojen lisääminen sekä paljon muuta, joten mielellään kehitämme palvelua lisää, kertoo Sanna Jokela Gispolta. Yhteistyö avoimen lähdekoodin yrityksen Metatavun kanssa sekä Ekokumppanien Petrin kanssa on ollut myös hienoa! Tällaisia projekteja lisää, Jokela hihkuu.

Lisätiedot:

Sanna Jokela
Toimitusjohtaja / Gispo Oy
sanna@gispo.fi
0407664607

Petri Mäkelä
Retkeilypalvelupäällikkö / Ekokumppanit Oy
petri.makela@tampere.fi
040 806 4082

Profiilikuva

Sanna Jokela

Sanna Jokela on Gispo Suomen toimitusjohtaja sekä maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhailua.