Julkaistu 15.6.2022

Retkeilykohteet avoimesti lähellesi

Tämä projekti on saanut minut tunteelliseksi jo monta kertaa tänä keväänä. Jo ammoisina opiskeluaikoina suunniteltiin mantsakavereiden kanssa karttapalvelua, josta löytäisi mielenkiintoisia reittejä ja palveluita niin matkailijalle kuin lähiliikkujallekin. Nyt oma visio alkaa olla jo aika lähellä, kiitos avoimen datan ja avoimen lähdekoodin sekä ihan mahtavan tiimin.

Tampereen kaupunkiseudulle on tulossa syksyllä toivottavasti laajaan käyttöön Tampereen retkeily- ja ulkoilupalvelu, joka vielä kulkee työnimellä Tarmo. Toukokuussa 200 hengen testiryhmä testasi palvelun beta-vaihetta ja saimme tosi hyvää palautetta ja ideoita loppukehitykseen, kiitos testaajille!

Tekniikkapläjäys

Toteutus on tehty Maplibren ja PostgreSQL/PostGIS:n varaan, jotka pyörivät nyt AWS-ympäristössä. PostGISiin data kootaan useasta eri avoimen datan lähteestä. Päädatalähteenä on LIPAS eli Jyväskylän yliopiston ylläpitämä liikuntapaikkarekisteri. Muita datoja saadaan mm. Tampereelta, OpenStreetMapista, Museovirastolta, Digitransistista ja Maanmittauslaitokselta. Esimerkiksi upea taustakarttanäkymä tehtiin MML:n vektoritiiliä hyödyntämällä. Koodipohjaan voi tutustua täällä: https://github.com/GispoCoding/tarmo

Palvelu on jo testattavissa ja palautetta saa antaa. Huomiona että se on tosiaan vielä kehitysversio, joten siellä vovat asiat paukkua ja natista ja muuttua tunneittain. Tulossa on mm. käyttöliittymään muutoksia, mittaustyökalua ja muita palautteen perusteella lisättäviä toimintoja ja aineistoja. Luultavasti Tarmo saa myös jonkun hienon nimen myöhemmin tänä vuonna.

retkeilykohteet

Parasta projektissa on ollut saumaton yhteistyö Tampereen kaupunkiseudun kuntien, Ekokumppanit Oy:n Petri Mäkelän ja Metatavun Tuomas Kämpin sekä tietysti Gispon omien artesaanipaikkatietoasiantuntijoiden kanssa. Niin hienoa saada tehdä tällaista!

Jos nyt sitten tuntuu siltä, että miksi vain Tampere saa nauttia tästä ihanuudesta jatkossa, niin kannattaa ottaa yhteyttä ja suunnitellaan miten Tarmoa voisi laajentaa vaikka koko Suomeen.

Profiilikuva

Sanna Jokela

Sanna Jokela on Gispo Suomen toimitusjohtaja sekä maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhailua.