Julkaistu 5.7.2022

Rajapinnasta Repoveden kansallispuistoon

Suunnittelin ensimmäisen lomaviikkoni aktiviteetiksi muutaman päivän telttaretkeä Repoveden kansallispuistoon. Sain vinkin, että retkelle saa lisää kilometrejä jatkamalla pyöräilyreittiä pitkin pohjoiseen aina Mäntyharjulle asti. Reitinsuunnittelun ja suunnistamisen avuksi tuli avoin data ja QGIS, kuinkas muuten.

Jyväskylän yliopiston ylläpitämässä LIPAS-palvelussa (saatavissa täältä) on paikkatietomuodossa tallennettuna kaikki Suomen liikuntapaikat ja -reitit. Aineisto on saatavilla WFS-rajapinnasta, joka löytyy osoitteesta http://lipas.cc.jyu.fi/geoserver/lipas/ows.

Hain palvelusta kaikki reitit Mäntyharjun ja Kouvolan alueelta. Kiitokset siitä, että aineiston käyttäjän ei tarvitse muistaa kuntakoodeja ulkoa vaan mukana ovat suomen- ja ruotsinkieliset nimet, ja ääkkösetkin toimivat!

repoveden kansallispuisto

Työskentelyn helpottamiseksi otin taustakartaksi QuickMapServices -lisäosalla helposti löytyvän peruskartan.

repoveden kansallispuisto

Kouvolan alueella on runsaasti reitistöä, jota en tälle retkelle tarvinnut. Valitsin siis aineistosta vain pohjoisemman osan ja ajoin sille varmuuden vuoksi “korjaa geometriat”-prosessin.

repoveden kansallispuisto

Korjattu aineisto koostuu melko lyhyistä geometrian pätkistä. Jotta reitin siirtäminen kännykkään olisi sujuvampaa, sulautin vielä nuo geometriat yhdeksi ainoaksi moniosaiseksi viivageometriaksi Sulauta (dissolve)-toiminnolla. Halutessaan käyttäjä voi sulautuksessa käyttää parametrina esimerkiksi “reitti_id”-kenttää, jolloin tuloksena on tässä tapauksessa 25 erillistä geometriaa.

Nyt reitti on valmis vietäväksi gpx-formaattiin. Vielä tässä vaiheessa voi valita halutun koordinaattijärjestelmän ja vaikkapa siivota turhia ominaisuustietokenttiä pois. Tärkeää on valita GPX_USE_EXTENSIONS päälle tietolähteen valinnoista, erityisesti jos haluat käyttää jotain muuta koordinaattijärjestelmää kuin WGS84:aa.

repoveden kansallispuisto

Monet urheilu- ja retkeilysovellukset lukevat ja tallentavat gpx-formaattia. Minä olen ladannut puhelimeeni ilmaisen Maastokartat -sovelluksen, joka löytyy Google Play Storesta.

Kuljetun reitin tallentaminen on sovelluksessa maksullinen lisäominaisuus, jonka olen itse ostanut, mutta käsittääkseni olemassa olevan reitin lataaminen muualta sisältyy ilmaisiin toimintoihin.  Reitit -valikosta löytyy valinta “Tuo GPX-tiedosto” jossa tiedoston voi etsiä vaikka omasta Google Drive -kansiostaan. Reitin voi toki siirtää puhelimen muistiin etukäteenkin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Maastokartat -sovellukseen tuotua reittiä on nyt helppo tarkastella kartalla ja suunnistaa sen avulla. Sovellus näyttää oman sijaintini kunhan vain puhelimen GPS on kytketty päälle.

repoveden kansallispuisto

Nyt täytyy enää pakata rinkka ja tarkistaa juna-aikataulut. Repovedelle pääsee nimittäin tänä kesänä myös junalla! Lisää tietoa junayhteydestä löydät täältä.

Profiilikuva

Gispo Oy

Gispo on vuonna 2012 perustettu suomalainen paikkatietoalan yritys, jonka kolme verstasta sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Joensuussa ja Tukholmassa. Tiimimme selvittää paikkatieto-ongelmat avoimen lähdekoodin ratkaisuilla.