Julkaistu 30.1.2020

QAAVA – kaavoitusta QGISillä

Voiko QGISillä tehdä kuntakaavoitusta? Sitä kyseltiin meiltä Paikkatietomarkkinoilla viime vuonna ja päätimme kartoittaa tilanteen. Vastauksena on, että QGIS toimii jo sellaisenaan hyvin kaavoituksen työkaluna, kokemusta tästä on jo muutamissa kaupungeissa ja kunnissa Suomessa.

Isoin kehitystarve on kansallisen kaavan tietomallin huomioon ottaminen kaavoitustyössä jatkossa. Sitä varten tarvitaan tietokanta, jossa hallitaan mm. kaavakohteiden elinkaarta. Ja tietokannan tietojen käsittelyyn ja hallintaan tarvitaan kaavoittajalle helppokäyttöisiä nappuloita, joita voidaan tuottaa olemassa olevien työkalujen tueksi QGISiin.

QGISin ja PostGISin avulla voidaan siis toteuttaa avoin referenssitoteutus kaavoittajan työkaluista. Meillä on sille jo nimikin: QAAVA. Koska nimi on niin hieno, meillä on jo logokin!

QAAVA-lisäosan avulla QGISiin saadaan kaavoittajalle tärkeät työkalut:

  • Kaavakohteiden ja kaavamääräysten lisäys hoidetaan siten, että taustalla pyörivä tietokanta pysyy eheänä.
  • Tietoja pitää voida hakea ja suodattaa tietokannasta.
  • Myös kansallisesti tärkeät lähtötiedot voidaan hallita työkalulla.

Meillä on jo muutama kiinnostunut kunta mukana ideoimassa QAAVAa eteenpäin. Vielä tarvitaan muutama lisää, jotta yleiset kaavoittajien tarpeet saadaan koottua yhteen. Jos kuntanne haluaa mukaan yhteiskehitykseen, ole yhteydessä Sannaan (sanna@gispo.fi)! Yhdessä saadaan kehitettyä hyvät työkalut kaavoittajien tarpeisiin.

Profiilikuva

Sanna Jokela

Sanna Jokela on Gispo Suomen toimitusjohtaja sekä maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhailua.