Julkaistu 21.1.2019

OpenStreetMap – vaihtoehto Google Mapsille

Jo vuonna 2005 julkaistu Google Maps oli ensimmäisiä moderneja selainpohjaisia karttapalveluita, joka toi katukartat sekä satelliittikuvat saataville globaalilla tasolla. Vuosien saatossa suosiotaan kasvattanutta palvelua käytetään nykyään monen suomalaisenkin yrityksen nettisivuilla esim. liikkeen, toimiston tai pysäkin sijainnin ilmoittamiseen. Interaktiivisen web-kartan hyödyt pelkkään osoitetietoon tai staattiseen karttakuvaan verrattuna ovat ilmiselviä. Maps ja sitä vastaavat karttakäyttöliittymät ovat niin yleisiä, että valtaosa käyttäjistä osaa intuitiivisesti vierittää ja zoomata karttaa sekä tarvittaessa etsiä nopeimman tavan päästä paikalle.

Kesällä 2018 Google otti käyttöön uuden hinnoittelumallin Mapsille. Uuden mallin mukaan jokaisen Maps-rajapintapalveluita hyödyntävän käyttäjän tulee hankkia oma Google-tiliin sidottu rajapinta-avain ja liittää kyseiseen tiliin myös luottokorttitiedot. Muutos koskee kaikkia käyttäjiä, myös esim. pienyrityksiä jotka käyttävät vain yhtä karttaupotetta omilla sivuillaan. Tämän lisäksi ilmaisen käytön kiintiöitä pienennettiin, ja rajapintapalveluita enemmän hyödyntävien kohdalla palveluiden käyttökustannukset ovat nousseet jopa 1400%.

GOOGLE MAPSISTA OPENSTREETMAPIIN

OpenStreetMap-projekti  (OSM) on yhteistyöprojekti, jossa käyttäjät itse keräävät paikkatietodataa. OSM-data on ilmaista ja avointa, ja sen lisenssi sallii myös kaupallisen hyödyntämisen kunhan aineiston lähde on mainittu. Monien kansainvälisten sovellusten ja palveluiden lisäksi myös esim. HelsinginTurun ja Tampereen reittioppaiden käyttämä Digitransit-alusta hyödyntää OSM-aineistoa. Jo tästä syystä yrityksien kannattaakin varmistaa, että omat tilat löytyvät OpenStreetMapista. Suomessa yli vuosikymmenen toiminut aktiivinen OSM-yhteisö on kartoittanut etenkin suuremmat kaupungit kattavasti. Jos oma toimipiste ei vielä löydy OpenStreetMapista, ei sen lisääminen vie muutamaa minuuttia enempää esimerkiksi onosm.org-sivulla.

OpenStreetMap

Google Mapsin uusi hinnoittelumalli on ajanut osan käyttäjistä etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja, joista OSM on hyvin varteenotettava vaihtoehto. OpenStreetMap-dataa voi käyttää ilmaiseksi esim. karttaupotteissa tai muissa web-karttasovelluksissa, joiden kehittämisessä voi hyödyntää avoimia OpenLayers tai Leaflet JavaScript-kirjastoja.

Yksinkertaisen karttaupotteen tekeminen on nopeaa: mene osoitteeseen openstreetmap.org, siirrä kartta haluamaasi kohtaan, valitse oikean yläkulman valikosta Share – HTML ja kopioi koodi sivullesi. Hieman kustomoidumpaan tulokseen pääsee helposti esimerkiksi muokkaamalla Leaflet-kirjaston dokumentaatiosta löytyvää Leaflet Quick Start Guide-ohjetta omaan käyttöön:

Quick Start – Leaflet
<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8" /> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0"> <link rel="stylesheet" href="https://unpkg.com/leaflet@1.4.0/dist/leaflet.css" integrity="sha512-puBpdR0798OZvTTbP4A8Ix/l+A4dHDD0DGqYW6RQ+9jxkRFclaxxQb/SJAWZfWAkuyeQUytO7+7N4QKrDh+drA==" crossorigin=""/> <script src="https://unpkg.com/leaflet@1.4.0/dist/leaflet.js" integrity="sha512-QVftwZFqvtRNi0ZyCtsznlKSWOStnDORoefr1enyq5mVL4tmKB3S/EnC3rRJcxCPavG10IcrVGSmPh6Qw5lwrg==" crossorigin=""></script> </head> <body data-rsssl=1> <div id="mapid" style="width: 100%; height: 400px;"></div> <script> var mymap = L.map('mapid').setView([60.165723, 24.932997], 16); L.tileLayer('https://tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png', { maxZoom: 18, attribution: 'Map data &copy; <a href="https://www.openstreetmap.org/" target="_blank" rel="noopener">OpenStreetMap</a> contributors, ' + '<a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank" rel="noopener">CC-BY-SA</a>' }).addTo(mymap); L.marker([60.165723, 24.932997]).addTo(mymap) .bindPopup("<b>Gispo Oy</b><br/>Kalevankatu 31<br/><a target="_blank" href="https://www.gispo.fi">Gispo.fi</a>").openPopup(); </script> </body> </html>

OSM-aineisto on käyttäjien ylläpitämää, ja se on usein ajantasaisempaa kuin Googlen Mapsin kaupallinen aineisto.  Lisäämällä yrityksesi tai vaikkapa suosikkiravintolasi sijainnin ja aukioloajat OpenStreetMapiin hyödytät itsesi lisäksi myös koko käyttäjäyhteisöä. Avointa dataa ja avoimen lähdekoodin kirjastoja käyttämällä varmistaa samalla, ettei tulevaisuudessa törmää yllättäviin hinnoittelu- tai lisensointiongelmiin: OSM-aineisto on ja tulee aina olemaan ilmaista.

Yksinkertaisten karttaupotteiden lisäksi OSM-aineistoa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi reititykseen ja vaikuttaviin visualisointeihin. Gispolla on paljon aikaisempaa kokemusta OSM:n hyödyntämisestä erilaisissa projekteissa. Olemme mm. toteuttaneet Liikennevirastolle selvityksen Suomen pyörätieaineiston kohentamisesta OSM:n avulla, osallistuneet uuden Reittioppaan kehitykseen ja järjestäneet asiakkaillemme OSM-työpajoja.  Jos ylläoleva koodiesimerkki ei tahdo aueta, tai kaipaat räätälöidympää ratkaisua kuten omaa karttasovellusta, ota meihin yhteyttä osoitteeseen info@gispo.fi.

Profiilikuva

Gispo

Gispo on vuonna 2012 perustettu suomalainen paikkatietoalan yritys, jonka kolme verstasta sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Joensuussa ja Tukholmassa. Tiimimme selvittää paikkatieto-ongelmat avoimen lähdekoodin ratkaisuilla.