Julkaistu 29.8.2022

Mergin Maps – avoin vaihtoehto karttapohjaiseen mobiilitiedonkeruuseen

Mergin Maps on avoimen lähdekoodin mobiilisovellus, joka on suunniteltu maastotietojen keräämiseen ja hallintaan. Alunperin Lutra Consulting Ltd. kehittämä sovellus toimii sekä Android- ja Apple iOS -laitteilla ja on hyvä vaihtoehto QFieldille. Sovellus palvelee organisaatioita, jotka keräävät tietoa maastossa/kentällä ja tarvitsevat mobiilisovellusta projektinhallintaan.

Projektinhallinta Mergin Mapsissa

Sovellus toimii yhdessä QGIS-ohjelmiston kanssa, ja data synkronoituu saumattomasti eri laitteiden välillä. Erillisiä ja harmiksi koituvia, edistyneitä synkronisointimäärityksiä ei siis tarvita. Projektityöntekijöiden tekemät muutokset näkyvät muille heti. Data synkronoituu turvallisesti joko Merginin pilviratkaisun tai oman palvelimen avulla. Projektin voi yhdistää helposti PostGIS-tietokantaan ja mergin-db-sync-työkalu pitää huolen, että tietokantojen tiedot pysyvät eheänä kahdensuuntaisen synkronoinnin avulla.

Uuden projektin luonti onnistuu muutamalla näpäytyksellä joko suoraan mobiilisovelluksesta tai QGIS-työpöytäsovelluksen kautta. Projektinhallinta ja käyttäjäoikeuksien määrittäminen tehdään helposti ja nopeasti selaimen kautta. Omat projektit löytyvät osoitteesta https://app.merginmaps.com. Sivun kautta projektin työntekijöille voi antaa joko owner-, writer- tai reader-oikeudet. Sivuston History-välilehdeltä puolestaan ovat nähtävissä kaikki käyttäjien tekemät muutokset.

Mergin Maps
History-välilehden näkymä projektiin tehdyistä muutoksista.
Mergin Maps
Mergin mapsin projektinhallintaa selaimessa.

Mergin Maps käyttää samoja formaatteja kuin QGIS-työpöytäsovellus, ja taustakartat, symbolit ja labelit näyttävät molemmissa alustoissa samalta. Taustakarttoina voit käyttää karttoja joko suoraan WMS-/WMTS-rajapinnoilta saatavia karttoja tai rasterikarttoja, joilla on laaja formaattituki sovelluksessa. Sovellus tukee myös erilaisia lomakemuotoja valokuvista QR-koodiin. Täydellisen listan tuetuista lomakemuodoista löydät täältä.

Käytössä luontokartoituksista infrarakentamiseen

Mobiilisovellus näyttää jatkuvasti käyttäjälle tämän sijainnin ja suunnan. Kohteiden tallentaminen onnistuu muutamalla näpäytyksellä joko sijainnin perusteella tai kartalta valittuna. Alueiden kartoitukset saa tehtyä nopeasti tartuntaominaisuuden avulla. Viivamuotoiset kohteet voi tallentaa joko GPS-sijainnin perusteella halutun aikaintervallin välein (1-30 sek) tai vapaavalintaisesti kartalta.

Maastotiedon keräämisessä voi käyttää joko puhelimen/tabletin sisäistä paikannusta tai yhdistää sovelluksen ulkoiseen GPS-vastaanottimeen. Sovelluksessa onnistuu jopa pisteen merkitseminen (eng. stake out), josta on hyötyä sekä infrarakentamisen että esimerkiksi rakennuksen nurkkapisteen merkitsemisessä. Lisää ohjelman ominaisuuksista voit lukea Mergin Mapsin kotisivuilta.

Mergin Maps
Mergin Maps
Mergin Maps

Hyödyt

 • Saumaton integrointi GIS enterprise -järjestelmiin open source -ratkaisuna
 • Rajoittamaton organisaatiokohtainen räätälöinti mahdollista (kiitos avoimen lähdekoodin!) 
 • Sujuva ja helppokäyttöinen suomenkielinen käyttöliittymä sekä Android- että iOS-alustalle
 • Yhtäaikainen maastokartoitus muiden toimijoiden kanssa
 • Versiopäivityksiä noin kerran kuukaudessa
 • Selkeä dokumentaatio

Kuten QField ja muut mobiilitiedonkeruun sovellukset, Mergin Maps palvelee eri käyttötapauksia läpi toimialojen:

 • Luontokartoitukset
 • Maatalouden kenttätyökaluratkaisut
 • Infraomaisuuden hallinta
 • Liikuntakohteiden omaisuudenhallinta
 • Arkeologiset kartoitukset
 • Käyttäjien palautteiden kerääminen
 • Yrityksien työnhallinnan ratkaisut (jätteenkuljettajat, tavarantoimittajat, logistiikka)
 • Yhteisön osallistaminen julkisen projektin avulla
 • Tarkka maastotiedon kerääminen  yhdessä ulkoisen GPS-vastaanottimen kanssa esimerkiksi kuntien ja infrarakentamisen ratkaisuissa. 

Lisää käyttäjätarinoista voit lukea täältä.

Jos Mergin Maps ja mobiilitiedonkeruu herättivät sinulle ajatuksia tai kysymyksiä, ole yhteyksissä! Keskustelemme mieluusti mahdollisuuksista, joita mobiilitiedonkeruulla voi ratkaista (joona.rissanen@gispo.fi).

Profiilikuva

Joona Rissanen

Joona Rissanen on yhteiskuntamaantieteilijä Joensuusta, mutta juuret ovat vahvasti Savossa. Kiinnostuksen kohteina ovat avoimet järjestelmät ja kaikenlaisten paikkatietopähkinöiden ratkominen. Kokemusta löytyy etenkin kuntasektorin paikkatietotehtävistä. Vapaa-aika kuluu liikunnan ja kaikenlaisen puuhastelun parissa.