Julkaistu 15.10.2018

MapProxylla tehokkuutta WMS:iin

MapProxy on avoimen lähdekoodin välityspalvelin paikkatietoaineistoille, jonka avulla voidaan tallentaa WMS- tai WMTS-palveluista aineistoa MapProxy-palvelimelle välimuistiin. WMS:n (Web Map Service) avulla käyttäjä pystyy tietoverkon yli lataamaan karttoja kuvina, jotka voivat olla esimerkiksi JPEG-, PNG-, GIF- tai vektorimuodossa. Suomessa avoimen datan rajapintoja tarjoaa esimerkiksi Maanmittauslaitos, Tilastokeskus, llmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Liikennevirasto ja Geologian tutkimuskeskus. Myös monilla kaupungeilla ja kunnilla on Suomessa omia palveluita aineistojen lataamiseen. WMS-rajapintojen hyödyntämistä opitaan myös Johdatus Geoserverin käyttöön -kurssilla 13.-14.11.

MapProxyn avulla voidaan parantaa WMS:n suorituskykyä, joka ei usein ole riittävä esimerkiksi internetin karttapalveluissa käytettäväksi. MapProxylla luodaan WMTS (Web Map Tile Service), joka on protokolla karttatiilien jakamiseen. WMTS:n avulla aineistot ovat nopeammin käyttäjien saatavilla eikä lähdepalvelun ruuhkautuminen tai muut tekniset ongelmat häiritse käyttöä.

MapProxyn toimintaperiaate

MapProxy

Karttatiilet (map tile) ovat karttakuvia, jotka ovat säännöllisen muotoisia resoluutioltaan 256×256 px:n neliöitä (paloja jostakin kartasta) ja määrittyvät karttatiiliruudukkoon. Karttatiiliä käyttämällä parannetaan huomattavasti esimerkiksi internet-karttojen käyttökokemusta, kun koko esitettävää karttakuvaa ei jokaisella kartan siirrolla renderöidä uudelleen. Lisäksi renderöityjen palvelimelta haettujen kuvien esittäminen on tehokkaampaa kuin jos kuvia renderöitäisiin selaimella.

MapProxy

Olemme toteuttaneet asiakkaillemme MapProxyn asennuksia sekä konfiguraatioita ja laatineet käyttöohjeet palvelun hyödyntämiseen. Käyttöohjeiden avulla asiakas pystyy itse jatkossa käyttämään MapProxya tarpeidensa mukaan.

Autamme asiakkaitamme ottamaan MapProxyn hyödyt haltuun hoitamalla esimerkiksi välityspalvelimen asentamisen sekä konfiguraation. Lisäksi autamme löytämään tehokkaan tavan käyttää MapProxya asiakkaan tarkoitusten mukaan. MapProxy on tehokas väline tuottaa WMTS, jota hyödyntävät useat verkkokarttapalvelut.

Ota siis rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvitset apua tehokkaassa paikkatietoaineistojen jakamisessa!

Lue lisää MapProxy-välityspalvelimesta: https://mapproxy.org/

Profiilikuva

Gispo Oy

Gispo on vuonna 2012 perustettu suomalainen paikkatietoalan yritys, jonka kolme verstasta sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Joensuussa ja Tukholmassa. Tiimimme selvittää paikkatieto-ongelmat avoimen lähdekoodin ratkaisuilla.