Julkaistu 19.5.2020

Keplerillä viileitä visualisointeja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen tietopalveluun

Meillä on ollut tänä keväänä aivan mielettömän kiva projekti käynnissä! Ollaan opittu hirveästi uutta, saatu tehdä tiiminä hommia juuri omien vahvuuksien kautta ja tehty karttoja, mikä parasta!

Uudenmaan liitto, Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupunki pyysivät toteutuksia Pohjoisen kasvuvyöhykkeen alueen esittelystä karttapohjaisesti ja wau-efekteillä ryyditettynä. Gispon Topi ja Joona pistivät kehityshanskat käteen ja meillä on nyt suunniteltu toinen toistaan upeampia visualisointeja Pohjoisen kasvuvyöhykkeen alueen liikkumisesta, työpaikoista ja vapaa-ajasta. 

Ensimmäisenä toteutuksena julkaistiin Itämeren aamu- ja iltapäiväruuhkia esittelevä laivavisualisointi, jossa hyödynnetään laivojen AIS-signaalia. Se on niin hypnoottista, että tätä voisi tuijottaa vaikka koko päivän. Data kerätään edellisen 24 tunnin ajalta ja eri laivatyypit Suomen aluevesillä seilaavat kartalla yötäpäivää. Aineistot ovat Traffic Management Finlandin avointa dataa. Mukana visualisoinnissa esitelty myös rahtimääriä kasvuvyöhykkeen satamissa.

Title

Kaikki visualisoinnit julkaistaan Pohjoisen kasvuvyöhykkeen tietopalvelussa, joka on toteutettu avoimen lähdekoodin ohjelmistolla nimeltä Kepler.gl. Keplerin kehityssivustolla voi kokeilla myös itse testidatan kanssa miten Kepler toimii. 

Meillekin Kepler oli ihan uusi tuttavuus ja se osoittautui erittäin monipuoliseksi paikkatiedon visualisointityökaluksi. Sen avulla voi renderöidä esimerkiksi isosta datamassasta kaarivisualisointeja ja Topin rakastamia hunajakennoja. Kepler hyödyntää MapBoxin taustakarttoja ja niihin projektissa tehtiin myös omia virityksiä visualisointien parantamiseksi. 

Ainoa ongelma oli, että Kepleristä puuttui kielituki. Noh, Joona vähän käpisteli konepellin alla ja hauskasti suomenkieli oli hetken Keplerissä englannin lisäksi ainoa toinen kielimahdollisuus! Nopeasti sinne on tullut lisäksi myös portugali, espanja ja katalaani, eli muutkin ovat alkaneet hyödyntää kielitukea. Muutenkin tehtiin pieniä aineistoihin liittyviä vimpaimia, joilla saadaan paremmin esiteltyä aineistojen visualisointeja. Niistä myöhemmin lisää.

Projektissa oli mahtavaa päästä työskentelemään hyvinkin aktiivisessa kehityksessä olevan Keplerin kanssa. Oli erityisen hienoa huomata, että kaikki löytämämme kehityskohteet otettiin lämmöllä vastaan ja osa niistä ehdittiin toteuttamaan projektin aikana. Myös toteuttamani kielisyystuki lähti leviämään kulovalkean lailla. Kepler on toteutettu paitsi visuaalisesti näyttäväksi ja käyttöliittymältään monipuoliseksi, myös helposti laajennettavaksi ja käyttöön otettavaksi omassa sovelluksessa. Kattavan dokumentaation ja hyvien esimerkkien avulla Keplerin räätälöinti projektin tarpeisiin sujui suoraviivaisesti ja nopeasti.

Joona Laine, Gispo

Voisin melkein sanoa, että tämän tyyppinen projekti on itselleni unelmaprojekti. Päästään rakentamaan jotain uutta ilman teknologiarajoitteita ja käyttämään omaa luovuutta aineistojen informaatiomuotoilussa. Avoimia aineistoja ja asiakkaan hankkimia aineistoja yhdistelemällä voidaan analyysien ja visualisointien kautta löytää jotain kokonaan uutta ja informatiivista.

Topi Tjukanov, Gispo

Visualisointeja on tarkoitus julkaista pikkuhiljaa, joten herkkua on luvassa infografiikan ja giffereiden janoajille jatkossakin. Seuraa siis esim. Kasvuvyöhykkeen Twitter-tiliä, niin saat uusimmat visualisoinnit heti tietoosi. 

Projektin tavoitteena oli Pohjoisen kasvuvyöhykkeen ihmis- ja liikennevirtojen visualisoiminen kartalla tuoreella ja näyttävällä tavalla. Tehtävä oli haastava, mutta projektitiimi onnistui teknisessä toteutuksessa ja etenkin informaatiomuotoilussa yli odotusten!

Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, Varsinais-Suomen liitto

On ollut innostavaa, miten hienosti projektitiimi on pystynyt tekemään näkyväksi kiinnostavilla datan visualisoinneilla koko Suomen pärjäämiselle oleellisen vyöhykkeen ominaisuuksia. Erityisesti koronan aikanakin on tärkeää, että keskeiset satamamme ovat toiminnassa ja vastaavat koko Suomen huoltovarmuudesta. Pohjoisen kasvuvyöhykkeen yhteistyöverkosto perustuu kumppanuuksille yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi. Sellaiselle on erityisen suuri tarve juuri nyt.

Marjo Uotila, yhteysjohtaja, Turun kaupunki
Profiilikuva

Sanna Jokela

Sanna Jokela on Gispo Suomen toimitusjohtaja sekä maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhailua.