Julkaistu 5.1.2023

Kaavoitus QGISin digitointityökaluilla (osa I)

Yhä useampi kaavoittaja käyttää QGISiä pääasiallisena työkalunaan. Siksi saamme usein kysymyksiä liittyen QGISin digitointityökaluihin ja siihen, miten ne taipuvat esim. CAD-työkaluihin tottuneiden kaavoittajien tarpeisiin. Päätimme koota blogiin vinkkejä jouhevaan digitointi- ja kaavatyöskentelyyn QGISissä. Ja koska hyviä työkaluja on niin paljon, artikkeleita syntyi kaksin kappalein! Tässä ensimmäisessä osassa käsitellään QGISin tavallisia digitointityökaluja. Myöhemmin ilmestyvä toinen osa jatkaa esittelemällä QGISistä löytyviä digitoinnin lisätyökaluja, jotka ovat saaneet innoitusta CAD-maailmasta.

Tästä vankka digitointitaitopaketti haltuun!

Tarvittavat työkalupalkit esille

Jotta tarvittavat työkalut ovat helposti käytettävissä, työtilaan kannattaa ottaa tietyt työkalupalkit näkyville. Työkalupalkkeja saa helposti valittua näkyville listalta, joka aukeaa klikkaamalla hiiren oikealla nappulalla QGIS-ikkunan ylävalikoiden alueella. 

Näkyville kannattaa perustyöskentelyä varten ottaa ainakin seuraavat valikot:

 • Attribuuttien työkalupalkki (Attributes Toolbar)
 • Digitoinnin lisätyökalujen palkki (Advanced Digitizing Toolbar)
 • Digitoinnin työkalupalkki (Digitizing Toolbar)
 • Projektityökalupalkki (Project Toolbar)
 • Tarttumisen työkalupalkki (Snapping Toolbar)
 • Tietoläteiden hallinnan työkalupalkki (Data Source Manager Toolbar)
 • Valinnan työkalupalkki (Selection Toolbar)
QGIS
Valitut työkalupalkit näkyvät harmaana (passiivisena) tai värillisenä (aktiivisena) sen mukaan, onko projektissa valittuna editoitavissa oleva taso. Tason on oltava aktiivinen JA editoitavissa, jotta työkalupalkki aktivoituu.

Paneelit ovat työtilan vasemmassa reunassa näkyviä, työskentelyä helpottavia työkalukokonaisuuksia. Näkyviin kannattaa valita vähintään seuraavat paneelit:

 • Tasot (Layers Panel)
 • Laajennettu digitointi (Advanced Digitizing Panel) – tämä tarpeen etenkin artikkelin osassa II

QGIS
Työkalupalkit ja paneelit saa valittua näkyviin klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä työtilan yläpalkissa ja valitsemalla halutut kohteet.

Pikanäppäinkomennot kuntoon

QGISillä työskennellessä on kätevää, jos esimerkiksi tasot saa valittua editointitilaan ja siitä pois mahdollisimman helposti. Hiirellä editoinnin tilaa saa säädeltyä ylävalikon QGIS-nappulalla tason ollessa valittuna. Mahdollisesti kätevämpi tapa on asettaa editointitilalle oma näppäinkomento (esim. E niin kuin editointi), jolla sen saa päälle ja pois:

 1. Asetukset (Settings) > Pikanäppäimet (Keyboard Shortcuts)
 2. Hae toiminto ”Editointi päälle/pois” (Toggle editing) ja valitse se.
 3. Klikkaa “Muuta” (Change) (nappulaan tulee teksti ”Syöte:” (”Input:”))
 4. Paina haluamasi näppäin tai -yhdistelmä, esim. “E”. Näppäin(yhdistelmä) ilmestyy listaan editoinnin pikanäppäimeksi.
 5. Sulje (Close)
 6. Testaa painamalla valitsemaasi näppäintä (tai yhdistelmää) ja katso, vaihtuuko ylälaidan editointivalikko vuorotellen aktiiviseksi/ei-aktiiviseksi.

Samalla menetelmällä voi asettaa myös muita haluamiaan pikakomentoja toiminnoille tai muuttaa jo olemassa olevia.

QGIS
QGIS tarjoaa mahdollisuuksia omien pikanäppäinkomentojen asettamiseen tai olemassaolevien komentojen vaihtamiseen eri työkaluille ja toiminnoille. 

Tasojen hallinta

Kun projektissa on paljon tasoja, niiden hallintaa voi helpottaa esimerkiksi asettamalla niistä osan tilaan “vain luku” (Read Only), jolloin niitä ei pääse editoimaan. Tasojen hallinta tapahtuu valikosta Projekti (Project) > Ominaisuudet (Properties) > Tietolähteet (Data Sources) > Tasojen määritykset (Layer Capabilities). Tasoja voi myös ryhmitellä Tasot-paneelin ylälaidan valikosta, tasojen näkyvyyttä voi säätää jne.

Tarttumisen (snapping) asetukset

Tarttumisen työkalut (Snapping tools) auttavat piirtämään elementtejä joko kiinni toisiinsa tai esimerkiksi tietyn etäisyyden päähän toisistaan. Tarttumisen työkalut saa aktivoitua magneettia muistuttavasta nappulasta QGIS. Tarttumisen avulla voi myös piirtää osan piirrettävästä viivasta/alueesta jo olemassa olevaa elementtiä mukaillen ja osan vapaasti.

QGIS
Tarttumisen työkalut ovat piirtämistä merkittävästi helpottava työkalusarja, joka kannattaa ottaa käyttöön.
QGIS
Tarttumistyökalun avulla voi piirtää viivoja ja alueita kokonaan tai osin muita kohteita seuraten. Seuraamisen voi tehdä viivaa pitkin tai tietyn etäisyyden päähän viivasta.

Tarttumisen asetuksia voi myös säätää tasokohtaisesti. Tasoista voi valita yksitellen ne, joihin haluaa voitavan tarttua. Myös se mihin kullakin tasolla tartutaan (pisteet, viivat, alueet) on valittavissa. Tasojen tartuttavuusasetukset saa säädettyä tarttumistyökalupalkista QGIS-nappulan alta avautuvasta valikosta kohdasta “Avaa tarttumisen valinnat” (Open Snapping Options).

QGIS
QGIS
Tarttuminen on yleensä toivottua tietyillä tasoilla oleviin elementteihin, kun taas toisiin ei ole tarve tarttua. Kunkin tason tarttuvuus on määritettävissä tarkasti erikseen.

Virheen käsittely piirtäessä

Joskus viivan tai polygonin piste tulee vahingossa klikattua väärään paikkaan. Viimeisen pisteen saa poistettua painamalla näppäimistöstä ”Delete” tai ”Backspace”. Huomaa, että näppäinyhdistelmä ctrl + Z peruuttaa viimeisen editoinnin ennen aktiivisena olevaa piirtotoimenpidettä (esim. edellisen piirretyn objektin).

QGIS
Virheen sattuessa viimeisimmän pisteen saa poistettua delete- tai backspace-nappulaa painamalla. Uudet painallukset poistavat lisää edellisiä pisteitä yksi kerrallaan.

…eikä tässä suinkaan kaikki!

Edellä on käyty läpi QGISin piirtämiseen tarkoitettuja perustyökaluja. Kun nämä ovat hallussa, on aika siirtyä eteenpäin vinkkikokoelman toiseen osaan, jossa käydään läpi Digitoinnin lisätyökaluja.

Jos mielessä pyörii kysymyksiä liittyen CAD-aineistojen käsittelyyn QGISissä, lue aiheesta lisää täältä. Ja jos mieleen herää muita kysymyksiä liittyen QGISin digitointityökaluihin, ole rohkeasti yhteydessä meihin, niin etsitään vastaukset! Tässä artikkelissa läpikäytyä edistynyttä digitointia ja siihen liittyviä harjoituksia käydään läpi myös Suunnittelu, editointi ja datan hallinta -kurssillamme.

Profiilikuva

Linda Talve

Linda on turkulainen maantieteen FM, viestijä ja tietotekniikan tradenomi. Kiinnostuksen kohteisiin kuuluu tiedon esittäminen mahdollisimman toimivasti, mihin avoin data, paikkatieto ja kartat ovat loistavia työkaluja. Vapaa-aika kuluu mm. pyöräillessä, retkeillessä ja mökkipuuhissa.