Julkaistu 8.2.2024

HappyMiniQ:n avulla kenttämittaukset senttitarkkuuteen

Paikkatietoa käsitellään usein toimiston lämmössä, mutta monesti aineistoa pitää kerätä, tarkistaa ja editoida kentällä. QGISin kanssa yhteensopiva QField on kännykkäsovellus paikkatiedon mobiilikeräämiseen. Tietokoneella luodut projektit voi viedä mobiililaitteeseen, ja kentältä kerätyn aineiston voi tuoda työpöytäohjelmistoon. 

Joissain tapauksissa QFieldiä käytettäessä pelkkä älypuhelimen GPS-tarkkuus ei välttämättä riitä. Tarkkuus saattaa vaihdella jopa metrejä ja peitteisessä maastossa vieläkin enemmän. Onneksi tähän on ratkaisu: ulkoinen GNSS-vastaanotin. Testasimme QFieldiiin yhteensopivaksi suunniteltua HappyMiniQ-laitetta, jonka saimme käyttöömme. Laite on lanseerattu heinäkuussa 2023 ja on ehtinyt herättää runsaasti mielenkiintoa pienen kokonsa, pienen hintansa sekä runsaiden ominaisuuksiensa takia. 

Laite on täysin yhteensopiva ja testattu yhdessä QField-mobiilisovelluksen kanssa. Laitteen avulla QFieldin mobiilitiedonkeruusa päästään jopa senttitarkkuuteen asti. Näin QFieldin käyttöä voidaan laajentaa aina inframittauksista kuntien pohjakartan mittauksiin. 

HappyMiniQ
HappyMiniQ ja älypuhelin QField-sovelluksella, kummatkin mittaussauvan päähän kiinnitettynä.

Ominaisuudet

HappyMiniQ:n valmistajan ilmoittamat tarkkuuslukemat ihanneolosuhteissa ovat tasotarkkuudessa +/- 20 mm ja korkeustarkkuudessa +/- 10 mm. Laite tukee niin useampia satelliittipaikannusjärjestelmiä: GPS (kanavat L1 – L2 – L5), GLONASS (L1 – L2), GALILEO (E1 – E5 – E6) ja BEIDOU (B1 – B2 B3). Takemmat tekniset tiedot on luettavissa täältä. Laitteen mukana tulee itse GNSS-vastaanotin, USB-C-kaapeli, laturi, älypuhelinadapteri ja HappyQ-sovellus.

Toimiakseen laite vaatii HappyQ-mobiilisovelluksen, jonka avulla määritellään HappyMiniQ-GNSS-vastaanottimen asetukset, VRS-RTK-verkkomääritykset (NTRIP) sekä käytetyn mittaussauvan korkeus. Ohjelman saa käyttöön vain tilaamalla HappyMiniQ-laitteen valmistajan sivuilta. Kun asetukset on tehty, niin sitten vain ulos ja mittaamaan!

HappyMiniQ
HappyQ-mobiilisovellus, jossa määritellään HappyMiniQ-GNSS-vastaanottimen asetukset.

Mittaustarkkuus

Käyttöämme varten tilasimme Maanmittauslaitokselta testitunnukset  FINPOS RTK -palvelusta, jotta saimme korjausdatan käyttöön. Vertailimme laitteen mittatarkkuutta yhdessä Kontiolahden kunnan mittausosaston Leica GS-18 -GNSS-vastaanottimen kanssa. 

Mittasimme pisteet kuudesta eri kohdasta, jotka näkyvät alla olevalla kartalla.

HappyMiniQ

Eroja laitteiden välillä ei näy kaukaa, vaan niiden tarkasteluun pitää zoomata QGISissä todella lähelle. Ohessa lähikuvat HappyMiniQ:n ja Leican mittaamista pisteistä sekä niiden välille QGISissä piirretty viiva, joka näyttää pisteiden väliset erot.

HappyMiniQ
Mittauspisteiden erot HappyMiniQ:n ja Leica GS-18:n välillä.

HappyMiniQ:n erot Leicaan ovat pistettä 3 lukuunottamatta hyvin pieniä. Pienin erotus mittapisteiden välillä on vain 1,852 cm, ja yleisesti ero laitteiden välillä on alle 20 cm. Tämän vertailun puitteissa HappyMiniQ voisi soveltua siis JHS-suosituksen 1S85:n mukaan rajamerkkien kartoitus- ja merkintämittausten tasotarkkuusvaatimuksissa mittausluokkaan 2 (< 0,2 m) ja myös rakennusten seinälinjojen ja nurkkien mittaamisen (pistekeskivirhe 0,2 m). Kun otetaan vielä huomioon, että vertailun kohteena ollut Leica maksaa uutena monikertaisesti HappyMiniQ:n verran, on HappyMiniQ hyvinkin vertailukelpoinen laite tarkkaan mittaamiseen.

HappyMiniQLeica GS18
Akunkesto 10 hAkunkesto 8 h
Kanavia 1408Kanavia 555
Paino 170 gPaino 1,25 kg
Inertiamittaus (IMU) 60 astettaIntertiamittaus (IMU) 30 astetta
Hinta 3 490 €Hinta yli 20 000 € (ks. esim.)
Profiilikuva

Juho Rekilä

Juho on folkloristiikan FM, jota kiinnostavat paikkatieto, data-analyysi ja viestintä. Valmistumisen jälkeen hän on jatkokouluttautunut data-analytiikan parissa (mm. Python, datan visualisointi, koneoppiminen) ja tehnyt myös graafista suunnittelua ja äänisuunnittelua.