Julkaistu 19.4.2023

Geokoodauslisäosa Digitransit on päivitetty

Gispo on julkaissut vuonna 2018 QGIS-lisäosan, joka mahdollistaa geokoodauksen suomalaisille osoitteille. Lisäosa hyödyntää Digitransitin geokoodausrajapintaa, jonka käyttäminen vaatii 4.3.2023 lähtien API-avaimen toimiakseen. Tämän vuoksi olemme tehneet lisäosaan päivityksen, joka mahdollistaa lisäosan käytön myös tämän muutoksen jälkeen.

Rajapinnan tilaaminen

Lisäosa toimii jatkossa samalla tavalla kuin aikaisemmin, mutta vaatii API-avaimen tilaamisen Digitransitilta, sekä sen lisäämisen QGISiin muuttujaksi.

API-avaimen saa tilattua Digitransitin rajapinnan portaalista: https://portal-api.digitransit.fi/. Luo ensin tunnus sivuille ja kirjaudu sisään. Sitte voit tilata sivuilta (’subscribe’) Digitransit rajapinta -tuotteen. Tilaaminen tapahtuu ’Products’- välilehdeltä, josta pitää klikata ’Digitransit developer API’ -linkkiä:

Digitransit developer API tilataan Digitransit rajapinnan portaalista

Avautuvalta sivulta sinun tulee hyväksyä palvelun käyttöehdot ennenkuin voit tehdä tilauksen:

käyttöehtojen hyväksyminen digitransit portaalissa

Tämän jälkeen tilaa (’Subscribe’) -painiketta painamalla pääset täyttämään lyhyet tiedot siitä, millä tavalla hyödynnät Digitransitin rajapintaa. Täytä tiedot ja paina jälleen ’Subscribe’- painiketta. Paina seuraavaksi ’Return to service’ -painiketta.

Nyt API-avaimen pääsee näkemään ’Profile’- välilehdeltä:

API aain profile välilehdellä

API-avaimen näet, kun painat vielä ’Show’-painiketta. Sitten voit kopioida avaimen leikepöydälle.

API-avaimen lisääminen QGISiin

Digitransit-geokoodauslisäosa lukee API-avaimen QGISiin asetetusta globaalista muuttujasta. Tämä mahdollistaa sen, että API-avainta ei tarvitse syöttää erikseen joka kerta, kun lisäosaa käytetään.

Globaalin muuttujan voit lisätä QGISin asetuksista seuraavasti:

Avaa QGISistä Asetukset -> Valinnat. Vaihda valinnat- ikkunassa ’Muuttujat’-välilehdelle. Klikkaa tässä ikkunassa +-painiketta lisätäksesi uuden muuttujan. Anna tälle muuttujalle nimeksi ’DIGITRANSIT_API_KEY’ (ilman sitaatteja).

globaalin muuttujan lisääminen QGISissä

Tämän jälkeen kaksoisklikkaa uuden muuttujan ’Arvo’-kenttää. Liitä tähän tilaamasi API-avain. Varmista, että API-avain on kopioitu oikein ja että siinä ei ole esimerkiksi ylimääräisiä välilyöntejä alussa tai lopussa.

digitransit

Globaali muuttuja on sidottu QGIS-profiiliin ja on luettavissa selkokielisenä QGISin asetuksista. Jos jaat profiilin muille, niin huomioi että henkilökohtaisen API-avaimen näkee tästä ikkunasta. API-avain ei tallennu QGIS-projektiin, eikä lisäosan luomiin aineistoihin.

Kun globaali muuttuja on luotu, voit käyttää lisäosaa normaalisti.


Gispo on julkaissut useita hyödyllisiä QGIS-lisäosia, tutustu niihin vaikka täällä: Gispon QGIS-lisäosat hyötykäyttöön. Jos haluat oppia tekemään oman lisäosa voit osallistua QGIS-lisäosien kehitys -kurssille.

Profiilikuva

Juho Ervasti

Juho Ervasti on luonnontieteen FM, jota kiinnostaa paikkatieto ja eri luonnonmaantieteelliset ilmiöt. Vapaa-aika menee liikuntaharrastusten kuten kiipeilyn ja lenkkeilyn parissa.