Julkaistu 29.9.2020

FMI2QGIS-projekti alkaa

Hiphei! Alamme tuottamaan QGISiin työkalua, jolla voi käsitellä paremmin Ilmatieteenlaitoksen ilmanlaatudataa. Voitimme nimittäin Forum Viriumin UIA-HOPE innovaatiokilpailun! Olimme yksi kuudesta kisan voittaneesta ja yhteensä ideoita saatiin 43 kappaletta. 

Keväällä, kun ideaa palloteltiin, tuli mieleen vaikka mitä ajatuksia, mutta kaikissa niissä datan laatu ja saatavuus asetti rajoitteita. Aloimme lopulta miettimään, että mikä meille itselle on aihepiirissä haastavinta ja todettiin, että se datan saatavuus helpossa muodossa on se tärkein juttu.

Ilmatieteenlaitoksen data on avoimesta saatavilla, mutta niin kompleksista johtuen eri parametreistä ja havaintojen määrästä ajassa ja paikassa. Siksi ehdotuksemme perustuukin QGISin lisäosan kehittämiseen FMI:n ENFUSER-datalle.

Ilmeisesti kisaraati oli samaa mieltä ja hakemuksemme kuvaus riitti voittoon:

“Ilmatieteen laitoksen rajapinnat ovat keskeinen datalähde ilmanlaatutiedon kannalta. Monipuoliset ja hyvin dokumentoidut rajapinnat eivät kuitenkaan toimi tällä hetkellä suoraan QGIS-työpöytäohjelmistossa. Avoimen lähdekoodin QGISiä käyttää pelkästään Suomessa arviolta sata organisaatiota ja globaalisti käyttäjiä on kymmeniä tuhansia. Rakentamalla toimivan ja helppokäyttöisen datayhteyden QGIS-lisäosana FMI:n rajapintoihin voidaan ilmanlaatutiedon käytettävyyttä ja potentiaalista käyttäjäkuntaa laajentaa huomattavasti.”

Työ siis alkaa Gispolla nyt, ja tarkoitus on tässä syksyn aikana kehittää työkalua QGISille datan käsittelyyn. Toteutuksesta vastaa meillä fyysikkovahvuutemme FT Jaakko Lehto, joka onkin odotellut vastaavaa projektia, jossa voi käpistellä isoja datamassoja ja koodailla QGISille lisäosia. Lisätietoa tulossa, kun päästään testaamaan. Kysymyksiä (ja ehdotuksia) projektista voi laittaa Jaakolle (jaakko@gispo.fi).

Profiilikuva

Jaakko Lehto

Jaakko Lehto on teoreettisen fysiikan FT, jota kiinnostaa erityisesti paikkatieto, siihen liittyvä avoin lähdekoodi sekä reaalimaailman systeemien matemaattinen mallintaminen ja datan analysointi. Harrastuksina mm. musiikki ja kestävyysurheilu.