Julkaistu 24.4.2023

Gispo aloittaa toiminnan Ruotsissa

Gispo on ottanut ensi askeleet Ruotsin markkinoilla ja aloittanut toiminnan länsinaapurissa. Gispo Sweden tarjoaa ruotsinkielistä koulutusta ja tukea avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmiin Tukholmasta käsin, missä toimintaa pyörittää Mari Punakivi huhtikuusta 2023 alkaen.

Mari Punakivi vastaa Gispon Ruotsin toiminnasta
Mari Punakivi vastaa Gispon Ruotsin toiminnasta

Lähtölaukauksena Ruotsin toiminnoille oli Kartdagarna merihenkisessä Helsingborgissa. Suomalaisen korviin nimi kuulostaa jollain tavalla tutulta, samoin kuin horisontissa etelän suunnassa häämöttävä Tanskan Helsingör. Näiden paikannimien etymologiaa pohdittiinkin koko Gispon tiimin voimin, mutta lopullista hypoteesia vielä kypsytellään.

Kartdagarna on Ruotsin suurin paikkatietoalan tapahtuma, jonka järjestää vuosittain kunnialliseen ikään ehtinyt, vuonna 1908 perustettu Kartografiska sällskapet. Tänä vuonna tapahtumassa oli edustettuna sekä Gispo Finland että Gispo Sverige. QGIS-paidoissa liikkuneet gispolaiset herättivät huomiota, ja Gispo alkoi nimenä juurtua ruotsalaiseen paikkatietokenttään. Kartdagarna toimi samalla hyvänä markkinakartoituksena. Opimme, että Ruotsista kyllä löytyy innokkaita QGIS-käyttäjiä, mutta koulutusten tarjoajista on pulaa.

Sanna Jokela piti tilaisuudessa esityksen, jossa kertoi Suomen kokemuksista paikkatiedon avaamisesta vuonna 2012. Aihe on Ruotsissa nyt varsin ajankohtainen ja puhututtaa monia. Karttapäivien suuri uutinen oli nimittäin Ruotsin Maanmittauslaitoksen ilmoitus siitä, että EU:n Avoin data -direktiivin määrittelemät paikkatiedot tullaan avaamaan Ruotsissa seuraavan kahden vuoden aikana.

ruotsi
Gispon edustus Kartdagarna tapahtumassa: Mari, Sanna ja Pekka

Haluatko pysyä kartalla, mitä Gispo Sverige puuhaa, ota Twitterissä seurantaan @gisposverige. Käy toki katsomassa myös kotisivumme toisella kotimaisella, kätevästi naapurin ensimmäisellä kielellä täällä.