Julkaistu 15.8.2024

Yhdessä koottu – Yhteisöllisyyden voima avoimen lähdekoodin ohjelmistokehityksessä

Yhteisöllisyydessä on voimaa! Me gispolaiset tuemme FOSS4G-yhteisöä muun muassa säännöllisillä talkoilla avoimuuden kehittämiseksi. Heinäkuun alussa osa meistä matkasi FOSS4G-konferenssiin Viroon oppimaan uutta ja jakamaan vuorostaan omaa osaamistamme. Mutta miksi yhteisöllisyys on niin tärkeää avoimen lähdekoodin projekteissa? 

Kehitys ja jatkuvuus

Yhteisöllisyys takaa, että käytössä on laajemman joukon innovatiivisuus ja taidot! Mitä enemmän ihmisiä on kehittämässä, sitä enemmän on myös vaatimuksia ohjelmistolle – eli toisin sanoen motivaatiota kehittää ratkaisuja ja työkaluja yhä useampiin ongelmiin ja käyttäjätapauksiin. Jokaiselle löytyy jotakin tehtävää, sillä vaikket osaisi itse koodata jotakin lisäosaa tai toiminnallisuutta, jo sen ideointi on hyödyllistä. Isoissa avoimen lähdekoodin projekteissa myös jatkuvuudella on suuri merkitys. Innovatiisuus, laadukas kehitys ja pidemmän aikavälin suunnitelmat motivoivat kehittäjiä ja kannustavat myös uusia tekijöitä mukaan!

Laatu ja turvallisuus

Useamman kehittäjän ja testaajan läpikäymä koodi on luonnollisesti virheettömämpää. Toinen voi antaa enemmän käytettävyydelle kun taas toinen keskittyä tehokkuuteen. Esimerkiksi NLS GeoPackage Downloaderin kaltaiselle, suurehkoja datamassoja pyörittävälle lisäosalle on tärkeää, että koodauksessa on huomioitu nopeus ja käytön sujuvuus. Toisaalta myös käyttäjäkunnan laajuus parantaa ohjelmistojen toimivuutta, kun useammat havaitsevat puutteita ja kirjoittavat virheraportteja.

Käyttäjille ja kehittäjille tukea

Hyvä dokumentaatio varmistaa, että pitkään jatkuvissa avoimen lähdekoodin projekteissa, kuten vaikkapa QGISissa, myös uudet kehittäjät pääsevät mutkattomasti mukaan prosessiin. Yhteisöllisyys on elävää ja näkyy parhaimmillaan aktiivisena käyttäjäkuntana, jolla on omat fooruminsa tiedon jakamiselle. Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoille tällaisia alustoja ovat esimerkiksi GitHub, StackOverflow, Matrix sekä eri sähköpostilistat. Toisinaan järjestetään myös tapahtumia, kuten vaikkapa FOSS4G- ja QGIS-käyttäjäpäiviä ympäri maailmaa. https://www.osgeo.org/events/

Oppiminen

Kaikki hyvä ei tietenkään valu vain itse tuotoksiin. Osalliset voivat kasvattaa ammattitaitoaan oppimalla tekemisen lomassa ja samalla verkostoitua yhteisössä. Varoitus – verkostoituminen voi johtaa mielenkiintoisiin urapolkuihin ja avata uusia ovia!

Miten päästä mukaan tekemiseen?

Jokaisella on jotakin annettavaa avoimelle kehitykselle, mikäli on vain intoa lähteä mukaan! Aloittaa voi vaikkapa QGISin käännösten parantamisesta, johon voi tutustua Transifexissa. https://explore.transifex.com/qgis/

StackOverflow’ssa voi kysyä apua ja ratkoa muiden käyttäjien ongelmia. https://stackoverflow.com

Rohkeasti mukaan!

Profiilikuva

Maiju Rekola

Maiju Rekola on aluetieteen ja ympäristöpolitiikan HTM, jota kiinnostaa erityisesti paikkatiedon jalostus ymmärrettävään ja visuaalisesti miellyttävään muotoon. Harrastuksina mm. suunnistus ja samoilu.