QGIS-versiot ja julkaisuprosessi
QGISiä kehitetään jatkuvasti, ja ohjelmistosta ilmestyy uusia versioita läpi vuoden. QGISin uudet versiot tuovat aina lisää kaivattuja ominaisuuksia ja korjaavat edellisten versioiden bugeja. Myös me Gispolla olemme osallistuneet QGISin bugikorjauksiin.
QGISin versioiden julkaisuprosessi on systemaattinen ja hyvin suunniteltu, mikä varmistaa sekä uusien ominaisuuksien jatkuvan kehittämisen että ohjelmiston vakauden. Käyttäjille on kuitenkin usein epäselvää, miten ja milloin QGIS-versioita julkaistaan, joten avaan prosessia tässä blogissa tarkemmin.
QGISin eri julkaisuversiot
QGISista on olemassa kolme erilaista pääversiota: Long-Term Release (LTR), Latest Release (LR) ja Development.

Long-Term Release (LTR)
LTR-versioita (“pitkäaikaistuettuja”) julkaistaan yleensä yksi vuodessa, ja se tapahtuu aina helmikuussa. Long-Term Release (LTR) on suunniteltu käyttäjille, jotka tarvitsevat vakautta ja luotettavuutta pitkäaikaiseen käyttöön. Se tarjoaa testatun ja vakaan ympäristön, ja kunkin LTR-version tuki kestää noin 12–18 kuukautta.
Kun uusi LTR-versio on julkaistu, versioon tehdään vain kriittisiä bugikorjauksia. Uudet ominaisuudet tuodaan mukaan vasta seuraavaan LTR-julkaisuun.
LTR sopii tuotantokäyttöön organisaatioille, projekteihin ja koulutukseen, kun ohjelmiston ennakoitavuus on tärkeää. Myös me Gispolla suosittelemme peruskäyttäjille LTR-versioita niin työtehtäviin kuin koulutuksiinkin.
Latest Release (LR)
QGISin Latest Release (LR) sisältää uusimmat ominaisuudet ja parannukset. Tämän vuoksi se on täydellinen valinta käyttäjille, jotka haluavat pysyä teknologian kärjessä ja kokeilla uusia työkaluja ensimmäisten joukossa.
LR-versio päivittyy noin neljän kuukauden välein ja tarjoaa pääsyn QGIS-kehittäjien tuoreimpiin innovaatioihin. Vaikka versio voi olla hieman vähemmän vakaa kuin Long-Term Release, se sopii erinomaisesti uusien toimintojen testaamiseen ja edistyneeseen käyttöön.
Development-versio
Development-versio on jatkuvasti kehittyvä ohjelmiston testiversio, joka sisältää uusimpia ja vielä keskeneräisiä ominaisuuksia. Versio on suunnattu kehittäjille ja edistyneille käyttäjille, jotka haluavat osallistua ohjelmiston testaamiseen ja kehittämiseen.
Development-versio ei ole vakaa eikä suositeltu tuotantokäyttöön, mutta tarjoaa mahdollisuuden tutustua tuleviin toimintoihin ennen niiden virallista julkaisua.
Kehityssykli
QGIS-julkaisujen aikataulua pystyy seuraamaan QGISin sivuilla olevan Road Mapin eli julkaisuaikataulun avulla. Tämä “tiekartta” sisältää suunnitellut julkaisuaikataulut sekä tietoa tulevista ominaisuuksista. QGIS-tiimi noudattaa suunniteltua julkaisuaikataulua, joka pitää sisällään sekä säännöllisiä päivitysversioita että pitkäaikaistuettuja LTR-versioita.
QGISin kehitys kulkee neljän kuukauden sykleissä. Uusi QGISin versio (Latest release) julkaistaan joka neljäs kuukausi. Julkaisun jälkeen ensimmäisten kolmen kuukauden aikana kehitetään uusia ominaisuuksia, kunnes viimeisenä eli neljäntenä kuukautena otetaan käyttöön ominaisuuksien jäädytys (Feature Freeze). Käytännössä tällöin työversiot muutetaan esijulkaisuiksi.
Ominaisuuksien jäädytysvaihe on olennainen osa kehitysprosessia. Silloin uusia ominaisuuksia ei enää sallita, ja kaikkien keskittyminen siirtyy ohjelmiston parantamisesta sen vakauttamiseen, testaamiseen, bugikorjauksiin, kääntämiseen ja julkaisun valmisteluihin. Tässä vaiheessa käyttäjien on hyvä aloittaa esijulkaisujen laaja testaus omassa ympäristössään, jotta voidaan varmistua, ettei tulevaan julkaisuun päädy ongelmia, jotka löytyisivät käytössä myöhemmin.
Kaikki jäädytysvaiheessa havaitut ongelmat tulisi raportoida, sillä huomaamatta jääneet ongelmat päätyvät seuraavaan julkaisuun. Vain vakavien ongelmien tapauksessa tehdään taaksepäin yhteensopivia korjauksia uusimpaan julkaisuun ja siksi esijulkaisujen testaaminen ja ongelmien raportointi on erittäin tärkeää. Kehittäjät seuraavat bugiraportteja, korjaavat raportoituja ongelmia sekä päivittävät visuaalisen muutoslokin lisäämillään ominaisuuksilla. Ominaisuuksien jäädytyksen alkaessa myös QGISin käännöstiedostot päivitetään, jotta kääntäjät voivat aloittaa työnsä.
Kaksi viikkoa ennen julkaisua aloitetaan tiukempi jäädytys (hard freeze), jonka jälkeen sallitaan vain vakavien ongelmien ja jäädytyksen jälkeen ilmenneiden virheiden korjaukset.
Neljän kuukauden välein julkaistavan Latest Release -version lisäksi QGISistä julkaistaan pienempiä päivityksiä eli korjausversioita noin kuuden viikon välein, ja ne keskittyvät bugikorjauksiin ja parannuksiin ilman suuria muutoksia käyttöliittymään tai ydintoimintoihin.Käytännössä neljän kuukauden kehityssykli tarkoittaa sitä, että kun helmikuussa julkaistaan uusin Long Term Release, on sen testausvaihe alkanut lokakuussa. Jos siis organisaatiossanne päivitetään QGIS aina vuosittain uuteen LTR-versioon, voitte jo lokakuusta alkaen osallistua sen testaukseen ja bugiraportointiin. Tänä vuonna lokakuu on erityisen kiinnostavaa aikaa, sillä QGIS siirtyy 4.0-versioon, mutta siitä lisää myöhemmin!