Publicerad den 18.4.2023

Välkommen till Gispo Sverige!

Världen förändras med hisnande takt nuförtiden men vissa saker består. Så som släkt och geografi – men det tänker man inte på hela tiden. Och sedan finns grannar. Dem ser man eller hör varenda dag och de kommer att vara där även imorgon.

Har man trevliga grannar på andra sidan staketet – eller sjön – så är det guld värt både till vardags och till fest. Man har ju en hel del i gemensamt, både problem och möjligheter, därför att marken förmodligen ser rätt så likadan ut på båda sidorna gränsen. Det är förresten inte otänkbart att i tidernas början uppfann någon hjulet, förmodligen lite kantigt utformat. Sedan kom grannen, lutade sig mot staketet, tittade noga, inspirerades av formen och föreslog något lite rundare. Världen började rulla och blev lite bättre på kuppen genom samarbete och öppenhet. Och grannarna kunde gå vidare och börja fundera på det där med elden…

Hjulets utformning närmar sig perfektion numera och eld har vi lite koll på men en hel del nya problem har uppstått. Kan man fortfarande fråga grannen (”hur har ni tänkt lösa det här?”) eller tipsa om någon lösning (”bara så att ni vet, gör inte samma misstag som vi…”), vinner alla i längden.

Tror vi i alla fall!

Och i denna anda räcker Gispo AB ut handen västerut och utökar sin verksamhet genom att etablera sig i Sverige.

Gispo är ett finskt kunskapsföretag med fokus på GIS. Vi erbjuder konsulttjänster inom utbildning, support och vidareutveckling av FOSS4G-applikationer (Free and Open Source Software för Geospational). Företaget grundades 2012 av en eldsjäl efter moget avvägande. Sedan dess har Gispo vuxit ständigt i takt med att efterfrågan på tjänster kopplade till förädling av öppna geodata fortsätter att öka. Idag har Gispo 20+ anställda (2023) med säte i Helsingfors (huvudkontor) samt i Åbo, Joensuu och Stockholm.

Detta är inte ett nollsummespel utan en deg som börjar jäsa under bra förhållanden. Vi har redan verktyg och råvaror och det vi behöver mer av är människor med positiv inställning och ett öppet sinne.

Kom och prata med oss om hur vi kan tillsammans få kakan att växa ytterligare!+

Profiilikuva

Mari Punakivi

Mari, VD på Gispo Sverige Ab, är utbildad som civil ingenjör i lantmäteri och arkitekt från Helsingfors med hemtvist i Stockholm. Hon har över 20 års erfarenhet som konsult inom miljö och samhällsbyggnad och vill medverka för att öppna geodata kommer i användning i ännu bredare kretsar. På fritiden spelar hon elpiano, tecknar med bläckpenna och avverkar böcker.