Aikaan sidotun datan hyödyntäminen

Aika kartalla

Cartolla saat tehtyä upeita karttoja nopeasti. Se on todella karkki ja helppokäyttöinen palvelu, mutta valitettavasti maksullinen useimmille käyttää. Carton taustalla on avoimen lähdekoodin ohjelmisto eli periaatteessa sen saisi pystyyn myös omalle palvelimelle. Ehkä kuitenkin helpompi on käyttää Cartoa suoraan Carton omien palvelujen kautta. Ilmainen käyttöoikeus on kuitenkin saatavilla opetuskäyttöön. Alla nopea testi (toteutettu 2016 silloisella Carton versiolla) miten aikaan sidottua dataa voi visualisoida kartalla. Aineistona on maanjäristysdataa USGS-palvelusta haettuna (vuodet 2000-2016). Dataan haettu ainoastaan maanjäristykset yli 6 Richterin voimakkuudella.

Vastaavaa voi tehdä myös työpöytäohjelmistolla QGIS:llä Time Manager laajennososan avulla (lue lisää esimerkiksi työkalun kehittäjän Anita Graserin ajatuksista täältä tai tutustu Topi Tjukanovin blogiin jossa hienoja esimerkkejä visualisoinneista). Kannattaa kokeilla myös Oskari-pohjaisissa karttapalvelussa Time Series työkalun käyttöä (ks. esimerkiksi  merenpinnan lämpotilan vaihteluita napapiirin aluetta kuvaavan Arctic SDI -palvelun avulla). Silloin Oskari-palveluun pitää tuoda rajapinta, jossa aikaulottuvuus (WMS-T).

Visualisoinnin teko vaatii sitä, että aineistossa/rajapinnassa on olemassa jokin aikatieto, esimerkiksi vuosi tai päivämäärä.

Anniina Kovalainen on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti GIS, lakimaantiede, tulevaisuudentutkimus ja kestävä kehitys. Anniina pitää myös mm. graafisesta suunnittelusta ja UI/UX-kehityksestä.