Ohjelmistot

Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistot

Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoja eli suomeksi ALPO ja englanniksi FOSS4G (Free and Open Source Software For Geospatial) on kehitetty maailmalla 1980-luvulta lähtien. Ensimmäinen muille avattu paikkatietopohjainen ohjelmisto oli GRASS, joka avattiin 1990-luvun lopulla kaikkien käyttöön. Gispo Oy tukee mm. QGIS:in, PostGIS:in ja GeoServer:in käyttöä.

Miksi valita avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmisto?

Yhteensopivuus, ei lisenssimaksuja

Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistot tukevat useita eri aineistoformaatteja (ks. esim GDAL:n formaattilistaus) sekä kansainvälisiä standardeja (OGC), jolloin työkalut ovat hyödynnettävissä eri ohjelmistoissa helpommin. Esimerkiksi QGIS, PostGIS ja GeoServer toimivat hyvin yhteen, jolloin tuotanto, hallinta ja julkaisu onnistuu tehokkaasti. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja voi hyvin käyttää myös osana muita kaupallisia ohjelmistoja (hybridiratkaisut) ja kehittää omaa infraratkaisua sopivaan suuntaan. Ohjelmistojen käytöstä ei synny lisenssikustannuksia tai pakollisia ylläpitomaksuja. Kehittäjä- ja käyttäjäyhteisön tuki on kuitenkin välttämätöntä, jotta ohjelmistoja voidaan tuottaa ja tuottamisprosessin jälkeen ylläpitää.

Yhteisö ja vapaus kokeilla

Avointen paikkatieto-ohjelmistojen kehittämisessä on mukana satoja asiantuntijoita ympäri maailmaa. Yhteisön myötä kehittäminen on nopeaa ja myös virheet löytyvät ja korjataan nopeasti. Tämä lisää tietoturvaa ja hyvää laatua. Hyötynä on, että ohjelmistoja voi itse myös kehittää, muokata, koipioida ja jakaa asiakkaalle tai muille eteenpäin. Käyttäjällä on vapaus valita ohjelmisto ja toimittaja erikseen. Tämä vapauttaa teknologia- ja toimittajariippuvuuksilta. Työskentely on joustavaa ja vähentää siten riskejä. Esimerkiksi työkaluja on helppo testata ennen käyttöönottopäätöstä.

Gispon tukemat avoimet paikkatieto-ohjelmistot

QGIS – paikkatieto-ohjelmisto joka käyttöön

QGIS on helppokäyttöinen ja monipuolinen paikkatietojen käsittelyyn- ja analysointiin soveltuva GIS-ohjelmisto työpöytäkäyttöön. QGIS:siä voi käyttää käyttöjärjestelmästä riippumatta ja se lukee laajasti eri aineistoformaatteja niin kovalevyltä kuin tietokannasta. QGIS:issä on valtavan laaja työkalupaletti ja editointia helpottavia työkaluja. Se soveltuu peruspaikkatieto-ohjelmistoksi ja on myös ilmainen käyttää. Lue lisää QGIS:n sivuilta ja lataa omaan käyttöön.

GIF-animaatio lämpökartan teosta QGIS:llä

GIF-animaatio rajapintojen hyödyntämisestä QGIS:llä

GeoServer karttapalvelinohjelmistona

Geoserver on avoimeen lähdekoodiin perustuva kartta- ja paikkatietopalvelin, jonka avulla voidaan tehokkaasti jakaa, prosessoida ja editoida aineistoja kauniiden verkkokarttojen visualisoinnin lisäksi. GeoServerin käyttö ja hallinta on helppoa suoraan selaimessa. GeoServerin avulla voit lukea ja tuottaa standardin mukaisia paikkatietorajapintoja. Voit käyttää muun muassa WMS-, WFS-, WCS-, WMS-T- ja WPS -jakeluprotokollia. GeoServerin avulla voit hakea verkkokarttaasi reaaliajassa aineistoja ja myös julkaista omia aineistojasi standardien ja vaatimuksien mukaisesti. Tutustu GeoServerin kotisivuihin.

Katso GIF-animaatio GeoServerin käytöstä visualisoinnissa.

Tehokkuutta analyyseihin PostGIS:illä

PostGIS on paikkatietotietokantalaajennus PostGreSQL -tietokantaan. Sen avulla paikkatietoja voidaan tallentaa, analysoida ja käsitellä tehokkaasti satojen paikkatietofunktioiden avulla. PostGIS mahdollistaa tehokkaan tietokannan ja geometriatietojen yhteentoimivuuden. Voit prosessoida sillä hyvinkin laajoja aineistoja ja optimoida näin organisaatiosi ratkaisut. Tutustu myös PostGIS:n sivuihin. QGIS ja PostGIS toimivat hyvin yhteen DB Manager -lisäosan avulla.

Tutustu GIF-animaatioon PostGIS:n käytöstä.

Tuemme mm. myös näiden käyttöä

 • GDAL/OGR: on ohjelmointikirjasto rasteri- ja vektoriaineistojen muunnoksiin.
 • OPENLAYERS: OpenLayers on JavaScript-kirjasto karttakäyttöliittymien toteuttamiseen web-selaimiin.
 • Oskari: OGC:n rajapintoja tukeva järeä karttapalveluohjelmisto, josta saa tehtyä myös upotettuja karttajulkaisuja
 • MAPSERVER: Webkarttapalvelujen veteraaniohjelmisto, periaatteeltaan sama kuin GeoServer, mutta komentorivipohjainen.
 • SPATIALITE: Spatialite ei ole varsinaisesti työasemaohjelmisto vaan SQLite -tietokantaan tehty paikkatietolaajennus (tietokantaformaatti).
 • GRASS GIS: GRASS on tehty erilaisten paikkatietoanalyysien tekemiseen.
 • UDIG: uDig on käyttäjäystävällinen internet-orientoiunut GIS-työasemaohjelmisto.
 • GVSIG: gvSIG on Espanjan lahja paikkatiedon hyödyntäjille.
 • OPENJUMP: Hyvin kevyt Java-pohjainen paikkatietojen käsittelyn ohjelmisto.
 • MAPILLARY: Katunäkymät avoimena datana
 • OpenStreetMap: Joukkoistamalla tuetut kartta-aineistot
 • MapBOX: Selainpohjainen helppokäyttöinen karttapalvelusovellus
 • CARTO: Selainpohjainen helppokäyttöinen karttapalvelusovellus, tee oma kartta 10 minuutissa