Kouluttaja avautuu – paikkatietoa kaikille!

Paikkatietoasiantuntijamme Sanna Jokela kertoo kokemuksia kouluttamisesta. Sanna aloitti Gispo Oy:llä maaliskuussa 2016. Aikaisemmin hän työskenteli pitkään kuntasektorin ja alueellisten paikkatietoyhteistyön parissa.

Kouluttamisen myötä hän on innostunut ennen kaikkea siitä, kuinka moneen asiaan paikkatietoa hyödynnetään

"Jokaisella koulutettavalla on ollut erilaiset tarpeet ja haasteet. Toiset ovat tuleet kurssille omasta innosta ja tunteen palosta, mutta aiempaa kokemusta heillä ei ole paikkatiedoista ole välttämättä ollut - eikä sitä myöskään ole tarvittu. Toiset taas haluavat lisää kokemusta QGIS:n käytöstä ja löytää juuri siihen omaan erityistehtävään sopivat työkalut."

Palautteen saaminen on parasta!

"Koulutus syvensi osaamistani siten, että ymmärrän nyt paremmin myös MapInfon toimintaa. Aion pitää Qgisin jatkossakin työ- ja kotikoneellani aktiivikäytössä", kertoi eräs Turun kaupungin työntekijä QGIS-kurssin palautelomakkeelle

"Kaikkein ihaninta on saada hyvää palautetta!" intoilee Jokela.

Paikkatieto-osaaminen pitäisi olla kaikkien toimialojen asia

"Julkishallinnon puolelta Gispoon hypänneenä koen, että koulutustarvetta on erityisesti pienemmissä kunnissa niillä henkilöillä, jotka toimivat ei-perinteisillä paikkatiedon hyödyntämisen aloilla, kuten matkailu- ja sote-puolella. Heillä ei aiemmin ole ollut välineitä paikkatietojen hyödyntämiseen, mutta sitäkin enemmän tarpeita ja ideoita. Kunpa näillä aloilla vain nähtäisiin mitä kaikkea paikkatiedoilla ja esim. helppokäyttöisellä QGISllä voi tehdä!"

Jokela näkeekin, että usein paikkatietoasiantuntijat ylityöllistyvät pienillä karttatöillä, koska paikkatietoa ei osata käyttää tarpeeksi laajasti organisaatioissa. Lisäksi paikkatietoalaa raastaa vääristynyt mielikuva ohjelmistojen vaikeakäyttöisyydestä ja tarvittavien tietokoneiden tehokkuudesta:

"QGIS on hyvin helppokäyttöinen ja se toimii tehokkaasti ihan perustietokoneilla; lisäksi se ei ole suuri ohjelmisto kooltaan ja sen lataaminen omaan käyttöön ei vaadi mitään ylimääräisiä kirjautumisia tai muuta aikaavievää toimintaa".

Tukipalvelu toimii Gispossa!

Ohjelmistojen käyttöönotoksi Gispo tarjoaa myös tukipalvelua, jossa erityskysymyksiin saa nopeasti vastauksen.

"Tukipalvelua onkin käytetty innokkaasti, mutta vieläkin enemmän kysymyksiä saisi tulla. Suomalaiset eivät kysy tarpeeksi!", kertoo Jokela.

Ylipäätään kouluttaminen on ollut Jokelan mielestä "ihan hirvittävän opettavaa ja hauskaa ja joka kerta tulee uusia kysymyksiä, joihin etsitään sitten yhdessä vastauksia. Onneksi tiimissä on mahtavan osaavia tyyppejä ja tukipalvelu toimii sisäisestikin!"

Seuraava Sannan QGIS -kurssi on Turussa 25.-26.8. Ilmoittaudu mukaan!

Paikkatietoasiantuntija Sanna Jokela

Tietoa

Sanna Jokela on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhan "hoitoa".