QGIS-jatkokurssit: Geoprosessien mallinnus

Ketjuta ja mallinna työprosesseja QGISssä

Geoprosessien mallinnus -koulutuksessa opit, miten QGISn avulla voi graafisesti ketjuttaa työvaiheita geoprosessien mallintaja -työkalun avulla. Työkalun  käyttö ei vaadi ohjelmointitaitoja, vaan sen käyttö on intuitiivista ja suoraviivaista. 

Kuvitellaan kunnan työntekijä tilanteeseen, jossa hänen on hyödynnettävä esimerkiksi paikallisten aineistojen rinnalla valtakunnallisia aineistoja. Geoprosessin mallintajalla työntekijä voi luoda mallin uudelleenprojektoinnista ja ajaa mallin uudelleen seuraavalla kerralla.

Ketjuttamalla työvaiheita voit tehostaa paikkatietojen prosessointia tai analysointia yhdistämällä työvaiheita ja luomalla niistä omia työkalujasi. Näin usein toistuvat työtehtävät ja analyysit voidaan toteuttaa vain yhdellä klikkauksella tai voit jakaa malleja organisaatiosi sisällä tai vaikkapa asiakkaasi kanssa. 

Kurssilla näet myös, kuinka QGISn geoprosessien mallintaja pystyy hyödyntämään QGISiin integroituja erikoisohjelmistoja, kuten GRASS GIS - tai GDAL -ohjelmisto. Näin pystyt hyödyntämään eri ohjelmistoja QGISn avulla ilman erillisiä asennuksia tai uusien ohjelmistojen käytön opiskelua ja omaksumista.

Koulutus toteutetaan etäyhteyden avulla ja kouluttaja ohjaa 4 hengen opiskelijaryhmää koulutussession aikana. Huomaathan, että sama kurssi on myös itsenäisesti opiskeltavana GispoLearning-alustallamme.

Koulutuksen kuvaus

  • Geoprosessoinnin mallintaminen - miksi?
  • Miten hyödynnän geoprosessimalleja QGIS:llä?
  • Miten rakennan geoprosessimalleja QGIS:ssä?
  • Monitahoisten mallien rakentaminen
  • Sarjaprosessointi

Kenelle koulutus sopii?

Koulutukseen osallistujien tulee osata QGISn käytön perusteet. Aiempaa kokemusta geoprosesseista ei tarvita.

Miten verkkokoulutus toimii?

Koulutus tehdään etäyhteyden kautta videopuhelusovelluksen avulla. Etäyhteyden luomiseen annetaan koulutettaville ja tarvittaessa yhteyden luomista testataan. Kouluttaja ohjeistaa harjoituksien tekoa etäyhteyden kautta ja harjoitukset tehdään omalla koneella, jolle on etukäteen asennettava koulutuksessa käytettävä QGIS-ohjelmisto. Yhteen koulutukseen mahtuu neljä koulutettavaa ja koulutuksen kesto on kolmesta neljään tuntia.

Kurssin jälkeen

Koulutuksen jälkeen ymmärrät geoprosessien mallinnustyökalun käytön ja hyödyt. Se tehostaa varmasti työtehtäviäsi silloin kun tuotat saman analyysin useasti. Koulutukseen jälkeen käytössäsi on oikeudet kahdeksi kuukaudeksi tukipalveluumme. Tukipalvelusta saat henkilökohtaista tukea ohjelmiston käyttöön ja voit tukeutua myös tukipalvelumme ratkaisutietokantaan, johon on kerätty ohjeita ohjelmistojen käytöstä.

Lisätietoa

Kurssi saatavilla erikseen tilaten etäkoulutuksena  enintään 4 hengen sessioissa sekä itsenäisesti opiskellen GispoLearning alustalla.

Kouluttajana toimii paikkatietoasiantutijamme Santtu Pyykkönen

Mukava ja suoraviivainen kurssi, joka avasi silmiä sen suhteen, että turhaa manuaalista työtä voidaan tosiaan vähentää helpostikin. Suosittelen tätä kaikille paikkatiedon parissa työskenteleville, mikäli aihe ei ole entuudestaan tuttu.

Juha Härkönen

 

Mallit avuksi koordinaattijärjestelmämuunnoksien kanssa

Tutustu alla olevalta videolta, miten yksinkertaista geoprosessimallia voi hyödyntää. Kyseisessä mallissa nopetutetaan koordinaattijärjestelmien muuttamisesta. Näin voidaan esimerkiksi tuottaa kuntien käyttöön soveltuva Gauss-Krüger-koordinaattijärjestelmän mukainen aineisto valtakunnallisista ETRS35FIN järjestelmän aineistoista. Esimerkkitapauksessa Kuusamon kaupunki.