Uusi QGIS-kurssi karttojen tekijöille
Kartat ja taitot on uusi kurssi peruskurssivalikoimaamme. Kurssi syntyi koulutuspäällikkömme Joonan ideasta tarjota koulutus, jossa keskitytään nimenomaisesti karttatulosteiden tuottamiseen ja siihen liittyviin työkaluihin QGISissä. Karttoja käytetään paitsi opaskarttoina ja asemakaavoina, mutta ne ovat myös tehokas tapa visualisoida tietoa ja jakaa sitä selkeällä tavalla. QGIS on erinomainen työkalu näiden tekemiseen.
Kurssia laatiessa yhtenä tavoitteenamme on ollut, että kyseessä ei ole pelkkä erilaisten QGISin toimintojen ja työkalujen läpijuoksu. Halusimme luoda kokonaisuuden, joka meistä olisi ollut kiva käydä. Jokainen Gispon koulutustiimiläinen on käyttänyt QGISiä ja luonut karttoja, mutta monesti yhteisissä keskusteluissa saattaa nousta esiin oikopolkuja ja näkökulmia, joita itse ei ole päivätyössään huomannutkaan .
Kurssin sisällöstä
Kurssin harjoitusmateriaalina käytetään avointa dataa, jota visualisoidaan eri tavoin tuoden mukaan vähitellen uusia työkaluja ja näkökulmia. Vaikka jo pelkästään nimiöistä saisi oman kurssinsa, käymme tässä kokonaisuudessa niitä läpi sen verran, että yleisimpiin kysymyksiin saadaan varmasti vastaukset. Eli jos haluat ymmärtää, millä logiikalla QGIS siirtää nimiöitä eri kohtiin tai miten saada nimiöt näkymään vain tietyllä mittakaavatasolla – tervetuloa kurssille!
Karttojen luettavuuteen kiinnitetään kurssilla erityistä huomioita. Oikein valitut värit voivat korostaa tiettyjä alueita tai ominaisuuksia, tehdä kartasta helpommin luettavan ja auttaa tietojen tehokkaassa esittämisessä. Nimiöitä koskevat valinnat puolestaan vaikuttavat olennaisesti siihen, kuinka helposti esimerkiksi kaavatuotteita tai opaskarttoja voidaan lukea. Taittotyökalussa karttaan liittyvien elementtien, kuten pohjoisnuolen, selitteiden ja muiden tekstien asemointi ja sommittelu voi puolestaan sotkea tai selkeyttää karttatulostetta. Toisaalta kaikkia niistä ei ole välttämätöntä liittää karttatulosteeseen.
Avoimuuden nimissä mainittakoon, että osaa tämän kurssin teemoista ja työkaluista käsitellään myös esimerkiksi Johdanto QGISin käyttöön -kurssillamme. Kurssit eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois, sillä painotus koulutuksessa on kuitenkin eri. Johdantokurssilla annetaan yleiskatsaus QGISin käyttöön ja käydään läpi taittotyökalun yleisimmin käytetyt toiminnot. Tällä kurssilla katsaus samoihin työkaluihin ja niiden mahdollisuuksiin on kattavampi, ja painotus on visuaalisesti miellyttävän lopputuotteen tekemisessä.
Tampereen opaskartta ja sen väritystä.
Miksi osallistuisin kurssille?
Kurssin tavoitteena on varmistaa, että osallistujat hallitsevat kaikki perustyökalut ja osaavat käyttää niitä yhdessä luodakseen selkeitä ja informatiivisia karttoja näppärästi. Tämä taito on hyödyllinen monissa eri tilanteissa, oli kyseessä sitten harrastus, tutkimusprojekti tai ammatillinen tehtävä. Kurssi on suunnattu kaikille, jotka tuottavat työssään paljon karttatulosteita. Kurssi sopii myös vasta-alkajille ja toisesta paikkatieto-ohjelmasta QGISiin vaihtaneille, jotka tarvitsevat ohjelmasta erityisesti visualisointityökalujen hallintaa.
Kuten aina, kurssihintaan kuuluu myös tukipalvelu. Jos siis kurssin jälkeen jää vielä kysyttävää, osallistujat voivat lähettää sähköpostilla kysymyksensä tukipalveluumme ja me vastaamme! Tukipalvelun kesto on tämän kurssin kohdalla 2kk kurssin päättymisestä.
Kurssin ohjelman löydät tästä. Marraskuun etäkurssille voit ilmoittautua tästä. Halutessasi voit myös pyytää toteutuksen kurssista itsellesi, tiimillesi tai organisaatiollesi tästä.