Julkaistu 14.4.2023

Toisinaan kysyttyjä QGIS-kysymyksiä

Terveisiä Gispon tuki- ja koulutuspuolelta! Kevät on ollut meille vilkasta aikaa. Koulutuksia on pidetty niin kalenterikursseina, etänä ja lähinäkin. Samoin tukipalveluun on tullut kysymyksiä sähköpostitse ja onpa tänä keväänä päästy pitämään myös joitain online-tukiklinikoitakin!

Vaikka meiltä saa apua kaikenlaisten avoimen lähdekoodin paikkatietosovellusten käyttöön, eniten meiltä kysytään kuitenkin QGISistä. Tässäpä koottuna muutamia viime aikojen koulutuksista ja tukipalvelussa esitettyjä kysymyksiä sekä niihin vastauksia. Lisää kysymyksiä otetaan vastaan kevään kalenterikursseilla ja tukipalvelun kautta!

Osoitteen sijainti QGISillä

Lähikoulutusten ilo on, että vuorovaikutus on huomattavasti etäyhteyttä luontevampaa. Taannoisessa QGIS-lähikoulutuksessa meiltä kysyttiin “voiko OSM-taustakartasta (XYZ-tilesin kautta esimerkiksi) hakea osoitteen perusteella aluetta?” 

QGISissä on valmiina Selain-ikkunassa, XYZ Tiles -otsikon alla OpenStreetMapin taustakartta. Kyseinen taustakartta on kuitenkin “vain” karttatiiltä, jossa ei ole nimi-indeksiä itsessään. OSM-datasta on kuitenkin mahdollista hakea osoitteiden sijaintia, mm. Nominatimin avulla. Yksittäisten osoitteiden sijainnin kaivelu verkkoselaimesta ja tiedon näppäily takaisin QGISiin voi alkaa nopeasti tympiä, mutta ei hätää! QGISin hakupalkkia voi myös käyttää osoitteiden sijainnin hakuun!

Nominatim on integroitu osaksi QGIS:iä ja toimii, mikäli internet-yhteys on kunnossa. Hakukenttä löytyy QGISin vasemmasta alanurkasta ja näyttää tältä:

QGIS hakukenttä

Kun hakuun kirjoittaa alkuun >-merkin ja sen jälkeen osoitteen, yrityksen nimen tai alueen nimen, Nominatim hakee OpenStreetMapista tiedon. Hakupalkin yläpuolelle avautuvaan listaan tulevat samannimiset kadut eri kaupungeista, ja haluamaansa osoitetta tuplaklikkaamalla QGIS kohdistaa karttaikkunan suoraan kohteeseen. Esimerkiksi näin:

Osoitehaku QGIS hakukentästä

Mikäli tarvitset useamman osoitteen sijainnin kerralla tai sijaintitiedon omana pistetasonaan, voit käyttää kehittämäämme Digitransit.fi Geocoder -lisäosaa. Se löytyy suoraan QGISin virallisesta lisäosavalikosta (Lisäosat > Lataa ja hallitse lisäosia > hakuun Digitransit Geocoder). Lisäosan avulla voi hakea suomalaisia osoitteita Maanmittauslaitoksen, Digi- ja väestötietoviraston ja OpenStreetMapin aineistoista. Lisäosaan voi syöttää myös .CSV-tiedostoja, jolloin saadaan useamman kohteen sijainnit yhdellä kertaa.

“Eiku!”

Osa meistä ei tee virheitä elämässä tai töissä, mutta varmasti suurin osa painaa joskus väärää nappia tai muuten kämmii hyvin edenneen työn. Windowsin käyttäjien ystävä on näppäinyhdistelmä Ctrl + Z (eli viimeisimmän muutoksen peruuttaminen), ja onneksi sama toiminto löytyy myös QGISistä.

“Kumoa”- ja “Tee uudelleen”-näppäimet löytyvät QGISin ylhäällä olevista työkaluriveistä, ja näyttävät tältä: qgis Molemmilla on myös oletuksena pikakomennot, jotka ovat kumoamiseen aiemmin mainittu Ctrl + Z ja uudelleen tekemiseen Ctrl + Vaihto + Z. Jos siis tason visualisointi menee yhtäkkiä kriittisesti pieleen, uusi polygonikohde pitää saada nopeasti pois tai jotain muita työvaiheita pitää peruuttaa taaksepäin, ei kun etsimään punaista nuolta!

Työkalupalkit kadoksissa

Joskus voi käydä myös niin, että jokin QGISin tuttu nappi tai jopa kokonainen työkalupalkki katoaa. Näissä tapauksissa kannattaa käydä ensin rauhassa yläpalkin työkalurivit läpi: monia työkalupalkeista voi siirtää, pienentää tai laajentaa ihan vain raahaamalla hiiren vasenta nappia käyttämällä. Toisin sanoen inhimillisiä virheitä on voinut sattua, jos hiiren kanssa on tullut kiireessä kikkailtua ja tämän vuoksi jotkin painikkeet ovat menneet piiloon.

Työkalupalkkien esiin kaivamiseksi on muutamakin keino. Ensimmäinen ja suoraviivaisin tapa on klikata mistä vain tyhjästä kohdasta yläpalkkeja hiiren oikealla. Näin näkyviin tulee lista kaikista QGISin mahdollisista työkalupalkeista. Sieltä voi etsiä kaipailemansa työkalut ja hiiren vasemmalla niiden nimiä klikkaamalla saada ne taas näkyviin.

työkalupalkkien haku QGISissä

Jos taas QGIS näyttää, että työkalupalkki on kyllä aktiivisena eli sen pitäisi löytyä yläpalkeista, kannattaa etsiä kahta nuolta: qgis. Nuolet ovat QGISin tapa ilmoittaa, että se haluaisi näyttää työkaluriveillä vielä joitain muitakin kohteita, mutta ne eivät ole mahtuneet. Nuolia klikkaamalla saat aktiiviset, mutta piilossa olevat työkalupalkit ja -painikkeet näkyviin.

qgis

Jos taas mikään yllä mainituista keinoista ei toimi, voit luoda kokonaan uuden käyttäjäprofiilin. Käyttäjäprofiili luodaan yksinkertaisesti napsauttamalla Asetukset > Käyttäjäprofiillit > Luo uusi. Anna uudelle profiilille nimi, ja QGIS avautuu nyt tässä uudessa käyttäjäprofiilissa kuin ensimmäistä kertaa. Käyttäjäprofiilit-valikon kautta voit myös vaihtaa profiilia tarvittaessa.

QGIS käyttäjäprofiili ja käyttäjäprofiilin vaihtaminen

Uusi käyttäjäprofiili on QGISin oletuasetuksissa eli eräänlainen tyhjä kanvas, johon voit lähteä tuomaan WMS- ja WFS-yhteyksiä, asettamaan omia pikanäppäimiäsi tai siirtelemään työkalupalkit mieluisaan järjestykseen. Allekirjoitanut esimerkiksi lataa kaikki kiinnostavan oloiset uudet lisäosat yhteen ja samaan käyttäjäprofiiliin, joka toimii kokeilulaboratoriona. Siistimpää työtilaa tarvittaessa voi sitten napsauttaa toisen käyttäjäprofiilin käyttöön.

Profiilikuva

Juho Rekilä

Juho on folkloristiikan FM, jota kiinnostavat paikkatieto, data-analyysi ja viestintä. Valmistumisen jälkeen hän on jatkokouluttautunut data-analytiikan parissa (mm. Python, datan visualisointi, koneoppiminen) ja tehnyt myös graafista suunnittelua ja äänisuunnittelua.