QGIS User Conference & Hack meet 2019

Kansainvälinen QGIS-käyttäjäkonferenssi järjestettiin tänä vuonna Espanjan A Coruñassa, jossa QGIS-käyttäjät ja -kehittäjät ympäri maailman kokoontuivat jakamaan kokemuksia ja tietoa QGIS:sistä. Sanna oli mukana neljässä työpajassa, seminaarissa sekä hack meetissä, jossa yhteishenki oli mitä mainioin!

Työpajoissa käsiteltiin laajasti QGIS:sin lisäosia, droonikuvien hyödyntämistä, QGIS Model Baker -tietomallityökalua sekä kenttätyöskentelyyn suunniteltua QGIS Field -työkalua.

Ensimmäisessä työpajassa käytiin läpi Semi Automatic Classification Plugin (SCP) -lisäosaa, joka mahdollistaa kaukokartoitusaineistojen, kuten ilma- ja satelliittikuviin tai muiden rasteriaineistojen puoliautomaattisen luokittelun. Lisäosa sisältää myös useita työkaluja ilmaisten kuvien lataamiseen.

Toinen työpaja koski QGIS:siä ja drooneja. Työpajassa testattiin, miten drooneilla kuvatusta aineistosta voidaan tehdä digitaalinen korkeusmalli ja laskettua siitä valuma-aluetietoja. Nopeasti edenneessä työpajassa oli jännittävää mm. se, miten itse tehdyllä droonikuvauksella voidaan saada todella tarkkaa tietoa ja tuotettua vaikkapa omakotitaloalueen valuma-aluetiedot.

Kolmannessa työpajassa keskityttiin Model Baker -työkalua. Model Baker, eli entinen Project Generator Tool, on tietomallin rakentamiseen tarkoitettu työkalu. Työkalulla voidaan tuoda esim. PostGIS-mallit suoraan QGIS:siin.

Työpaja numero neljä liittyi kenttätyöskentelyyn suunniteltuun QGIS Field -sovellukseen (QField), joka voidaan ladata kosketusnäyttölaitteille. Käytännössä sovellusta voidaan hyödyntää tekemällä ensin työtila QGIS:siin hyödyntäen esim. PostGIS-kantaa, jonka jälkeen muokataan tasojen attribuuttilomaketta. Työtila synkataan QGIS Field -sovelluksen ja QGIS:sin välillä QFieldSync -lisäosan kanssa, jonka avulla tuotetaan esim.  työtilasta sovelluksen käyttöön soveltuva paketti. Tämän jälkeen paketti viedään QGIS Field -sovellukseen.

Seminaaripäivänä 6.3. esiteltiin upeita QGIS:sin käyttötapauksia. Esimerkiksi Kristianstadissa paikkatieto nojaa täysin avoimen lähdekoodin ratkaisuihin.

Sanna käväisi myös Hack meetissä 7.3. Tunnelma oli tapahtumassa aivan mahtava! Kehittäjät ja käyttäjät kokoontuivat jakamaan kokemuksiaan ja tietoa, yhteisöllisyys todella välittyi tilaisuudessa. Kehittäjät pitivät nopeita palavereita ilman ennakkoon sovittua aikataulua, asioita sovittiin ja toteutettiin. Kukaan ei jäänyt paitsi ja kaikki saivat varmasti jotain ja oppivat uutta. Sanna jopa osallistui QGIS:sin suomennoksen tekoon ja kokeili 3D-aineistojen mahdollisuuksia. Voisikohan tulevaisuudessa myös Suomessa järjestää tällaisen yhteisöllisen QGIS hack -tapahtuman?

Hienosta reissusta tarttui mukaan monia kehittäjäkontakteja Euroopasta, joten jos teillä ilmenee yhteiskehittämistarpeita QGIS:sin suhteen, Sannalle voi lähettää kysymyksiä.

Matkan varrelta mukaan tarttuneita linkkejä:

Työpajoista

Kaukokartoitustyöpaja

Droonit ja QGIS

Model Baker -työpaja

Seminaaripäivä 6.3.

3D-aineistoja eri kaupungeista

 

 

Anniina Kovalainen

Anniina Kovalainen on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti GIS, lakimaantiede, tulevaisuudentutkimus ja kestävä kehitys. Harrastuksina mm. valokuvaus ja illustrointi.