Puutarhaunelmia QGISillä?
Koska vappuaatto vuonna 2017 oli märkä, kylmä ja luminen ja ajatukset kuitenkin kesässä, Gispon paikkatietokonsultti riehaantui. Sanna Jokelan kotipihasta tehtiin suunnitelmaa QGIS:llä.
Nörttihommia – mutta ihan sairaan kivaa!
Ihan oikeana analyysitarpeena oli selvittää kuinka monta neliötä pihakivetystä asennettuna olisi konsulttipalkoilla varaa hankkia tänä kesänä.
Ja koska tontti ei ole neliö, tarvittiin vähän apuja laskentaan.
Vaikka QGIS:n käyttö on aika perushommaa, vähän piti etsiä sopivia aineistoja eri palveluista taustalle: soveltuvat ilmakuvat, kiinteistörajat, kantakarttaa, peruskarttaa jne.
Avoin data on aika siistiä, eikä lähtödatan etsintään hirveän kauaa aikaa enää kulu, kun tietää mistä tietoja saa. QGIS:iin saa valmiiksi myös eri lähteistä taustalle ilmakuvia QGIS:n verkkolaajennoksilla.
Kun perusjutut, kuten nurmikko, ”metsä”, soralla oleva piha ja rakennukset oli ilmakuvilta tulkittu ja digitoitu (kiitos Google Mapsin, Maanmittauslaitoksen ja Turun kaupungin rajapinnat), kartan päälle oli hauska naksutella sitten patiota ja kivetystä ja laskea niiden pinta-aloja.
Sitten vaan lisäämään puita ja muita. Ja valoja. Ja lampi. Japanilainen puutarha ois kiva. Ja roomalaiskivetyksellä toteutetut polut. Ja hyötytarha, ja, ja….
Lopputulokseen meni parisen tuntia. Varmaan nopeamminkin olisi kyennyt, mutta häiriötekijöitä oli jonkun verran kotirintamalla ja lopulta vapunviettoonkin – eli munkinpaistoon piti ryhtyä.
Ja pinta-alatkin oli sen verran kohdillaan, että niistä ehkä selvitään lainavaroin.
OPI KARTOITTAMAAN QGIS:LLÄ
Jos nyt oman pihan kartoitus alkoi kutkuttaa, Gispolla on QGIS-kursseja tulossa ja verkossa päivän koulutuksia joka kuukausi. Lue lisää Koulutus-sivuilta!