Ortokuvan tallennus GeoPackageen
GeoPackage-tiedostoformaatin näppäryyttä on hehkutettu blogissamme useaan otteeseen, eikä suotta. Geopackage on erittäin kätevä työkalu – voit pakata siihen yhteen näppärään pakettiin useita tasoja, tasojen tyylejä ja vaikkapa koko QGIS-projektisi ja jakaa tiedoston sellaisenaan esimerkiksi sähköpostin välityksellä. Jos GeoPackage on vielä vieras, käy lukemassa blogikirjoitus muutaman vuoden takaa: Kätevä GeoPackage – mikä se on?
Törmäämme silloin tällöin epäröintiin, voiko GeoPackageen tallentaa rasteridataa – kyllä voi! Eikä edes tarvitse osata niitä kuuluisia koodiloitsuja. Tarkastellaan nyt, miten taso, tyyli, projekti ja ortokuva tallennetaan GeoPackageen.
GeoPackagen valmistelu
Avataan uusi QGIS-projekti ja lisätään siihen WMS-yhteydellä jokin ortokuva. Tässä esimerkissä on käytetty Maanmittauslaitoksen tarjoamaa WMS-ortokuvapalvelua. Sen käyttöön tarvitset API-avaimen, jonka saa pyydettyä Maanmittauslaitoksen nettisivujen kautta (https://www.maanmittauslaitos.fi/rajapinnat/api-avaimen-ohje ). Mikäli käytät jotakin API-avainta vaativaa palvelua usein, avain kannattaa tallentaa QGISiin. API-avaimen tallentamiseen löydät ohjeet täältä (https://www.gispo.fi/blogi/api-avainten-tallennus-qgisiin/).
Haluamme luoda GeoPackagen, jossa on sekä WMS-yhteys että ortokuva tallennettuna Rauman alueelta. Ortokuvan tallentaminen projektiin on hyvä vaihtoehto, mikäli et ole ihan varma, saatko ladattua kuvaa tarvittaessa WMS-palvelusta, Internet-yhteys on heikko tai työskentelet vain selkeästi rajatun, saman kuva-alueen kanssa. Tallennetaan samaan GeoPackageen myös vesistötasoja ja niiden kuvaustyylit.
Maastotietokannasta saa tuotua aineistoa QGIS-projektiin esimerkiksi NLS GeoPackage Downloader -lisäosalla (https://www.gispo.fi/blogi/maastotietokanta-natisti-q). Maastotietokantalisäosan kautta vesistöalueet tuodaan valitsemalla kunnaksi Rauma ja aineistolajeiksi vesistöihin liittyvät alueet, kuten järvet ja virta-alueet.
Tasojen tallennus GeoPackageen
Luodaan nyt uusi Rauma-niminen GeoPackage ja tallennetaan siihen paikannimi-taso. GeoPackagen voi luoda samalla, kun tallentaa ensimmäisen tason.
Kuva 2. GeoPackagen luominen ja ensimmäisen tason tallentaminen.
Nyt QGISin selaimesta vasemmalta voi luoda uuden GeoPackage-yhteyden, jossa näkyy uusi paikannimi-taso.
Tason kuvaustyylin tallentaminen GeoPackageen
Kopioidaan paikannimi-tasolle vielä samanlainen tyyli, joka alkuperäisellä Maastotietokannan paikannimi-tasolla on. Klikkaa tasovalikossa oikealla vanhan paikanimi-tason päällä, ja valitse Tyylit > Kopioi tyyli > Kaikki tyyliryhmät. Sen jälkeen klikkaa oikealla uutta paikannimi-tasoa ja valitse Tyylit > Liitä tyyli > Kaikki tyyliryhmät.
Tallenna myös QGIS-projekti GeoPackageen valitsemalla ylävalikosta Projekti > Tallenna tiedostoon > GeoPackage ja valitse yhteydeksi haluamasi gpkg-tiedosto. Voit nyt avata QGISin uudelleen varmistaaksesi GeoPackageen vietyjen tasojen toimivuuden ja kuvaustyylien toistumisen. QGIS-projektia kannattaa työn lomassa muistaa tallentaa säännöllisesti.
Kaikki tarvittavat tasot ja kuvaustyylit voi viedä samalla periaatteella uuteen GeoPackageen. Kun GeoPackage on jo ensimmäisen tason tallentamisen yhteydessä luotu, valitaan se klikkaamalla tasovalikossa tasoa oikealla, Vie > Tallenna kohteet nimellä ja Tiedostonimi-kohdassa jo luotu geopackage löytyy …-napin takaa.
Kun kaikki tasot on viety uuteen Rauma-GeoPackageen ja alkuperäiset tasot poistettu projektista, tasovalikko näyttää tältä:
Rasteridatan tallennus GeoPackageen
Kirsikkana kakun päällä tallennetaan ortokuva GeoPackageen. Yksinkertainen työkalu tähän on Muunna kartta rasteriksi, joka löytyy Prosessointi-valikosta Työkalujen alta. Valitse kartta-alue kartalta ”Piirrä karttaikkunaan”-työkalulla. Valitse pikselikooksi vaikkapa 1,50, eli yksi pikseli vastaa tällöin puoltatoista metriä kartalla. Pikselikoon valintaan vaikuttaa projektissa vaadittava tarkkuus ja toisaalta myös ortokuvan laatu. Valitaan vielä renderöitäväksi se taso, josta uusi ortokuva kopioidaan ja painetaan “Suorita”. Tadaa! Nyt voit tallentaa uuden ortokuvatason GeoPackageen samalla tavoin kuin edellä maastotasojen kanssa toimittiin. QGIS ehdottaa ortokuvien kohdalla GeoTIFF-tiedostomuotoa, mutta voit vaihtaa tiedostotyypin GeoPackageen.
Näyttää helpolta, ja niin myös on! Valmiin GeoPackagen kaikkine sisältöineen voi lähettää yhtenä tiedostona eteenpäin. Tämä GeoPackage on kooltaan noin 4 Mt, pakattuna alle 2 Mt. Ei muuta kuin kokeilemaan!