Ollaan auki -karttapalvelu kertoo rajoitusten ajan aukiolotiedot

Ollaanauki.fi on tuotettu tarpeettoman liikkumisen vähentämiseksi ja tartuntariskin minimoimiseksi koronaviruseristyksen aikana. Gispo on mukana palvelun tuottamisessa ja kääntämisessä suomeksi ja ruotsiksi. Muuten toteutuksen taustalla on maailmanlaajuinen avoimen datan kartta-aineisto OpenStreetMap, jonka avulla palvelutiedot kerätään sekä aktiivinen OpenStreetMap-yhteisö.

Palvelu auttaa meitä kaikkia

Ollaan auki-karttapalvelun avulla voit helposti kertoa ovatko lähiympäristösi palveluiden aukioloissa poikkeuksia rajoitusten aikana. Palvelu on tehokas tapa helpottaa kaikkien meidän ja naapureidemme elämää.

Toivommekin kaikkia mukaan palvelun sisällön tarkistamiseen ja tuottamiseen. OpenStreetMapin kautta tiedot välittyvät useisiin sovelluksiin ja palveluihin, kuten reittioppaaseen.

Kartan avulla voi ilmoittaa rajoitusten aikana auki olevien palveluiden aukioloaikoja. Myös ne palvelut kannattaa käydä ilmoittamassa, jotka ovat suljettu tilapäisesti. Tiedot päivittyvät suoraan OpenStreetMapiin (tagit: takeaway, delivery, opening_hours:covid19).

Nopeasti homma käyntiin

Gispon toimitusjohtaja Pekka Sarkola kertoo palvelun kehityksestä näin:

”Se lähti siitä, että 14.4. Suomen OpenStreetMap-tapaamisessa kysyttiin, että miten tägätään OpenStreetMappiin take-away palvelut. Tutkittiin yhdessä asiaa ja löydettiin tämä ranskalainen palvelu ja hetken sitä mietittiin ja päätettiin Gispolla laittaa pystyyn palvelu nopeasti.”

Palvelu olikin auki muutamassa päivässä ja nyt sen ympärille on perustettu myös Facebook-ryhmä, joka auttaa tietojen korjauksessa ja palvelun kehittämisessä. Ryhmästä voi kysyä myös apua, esimerkiksi OpenStreetMapiin liittyen.

”OpenStreetMapin joukkoistaminen ja tietosisältöjen kehittäminen yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun on tärkeä juttu. Olisi hyvä, jos tähän saadaan mukaan kaupungit ja yhteisöt ja joukkoistetaan tietojen keruu yhdessä,” Sarkola jatkaa.

Se elää ja kehittyy

Palvelu myös elää ja kehittyy koko ajan. Alkuperäinen ranskalainen palvelu Ça reste ouvert on maaliskuun 2020 lopulta edennyt useisiin Euroopan maihin, kuten Saksaan, Sveitsiin, Itävaltaan ja Espanjaan sekä Andorraan. Nyt palvelu on siis käytössä myös Suomessa.

Sanna Jokela
Tietoa

Sanna Jokela on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhan "hoitoa".