Mukana OSGeo-kiertueella

Lokakuu oli avoimuuden aikaa. Avoimen datan 10-vuotistapahtumat ja avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen kiertue valtasivat Suomen.

Olin itse viemässä Oskaria ja OSGeo Suomi ry:n ilosanomaa eteenpäin lokakuun aikana Turussa, Tampereella ja Joensuussa. Oskari-alustan lisäksi tutustuttiin useisiin muihin avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisuihin mitä erilaisimmissa käyttötapauksissa (kirjoitin niistä Oskarin blogiin tarkemmin). Avoimella puolella on jotenkin todella kiva olla. Vapaus valita ja testata itselle sopivat välineet ja aineistot. Vapaus kehittää. Samalla avoimella puolella on aina mukana vahva yhteisö, joka itselle ainakin on kaikkein parasta. Tarinat siitä miten käyttäjät ja kehittäjät ovat päätyneet alalle tai mitä kaikkea he ovat tehneet aineistoilla ja työvälineillä, antavat puhtia myös omaan tekemiseen.

OSGeo Foundation toimii FOSS4G työkalujen karttojärjestönä maailmalla ja se tarjoaa tukea avoimen lähdekoodin paikkatietoprojekteille ja yhteisöille. Sitä kautta voi esimerkiksi hakea rahoitusta tapahtumien järjestämiselle tai saa apua jos tulee lakiteknisiä kysymyksiä esimerkiksi kehityn ohjelmiston lisensoinnista. Suomessa OSGeo Foundationin alajärjestö OSGeo Suomi ry vielä toimii todella pienimuotoisesti, mutta tapahtumat ovat jo hyvin organisoituneita. Lokakuussa järjestetty kehittäjien tapaaminen DevAlpo ja OSGeo & Oskari kiertue osoittivat sen. Nyt tarvitaankin yhteisön apuja esimerkiksi QGISin uusimman version (3.10) käännöstyössä.

FOSS4G työkalujen määrä kasvaa koko ajan ja tavat käyttää niitä ovat todella monipuolisia. Kiertueen hienoimpia itselle uusia juttuja olivat Turun kaupungin Potree-kirjaston käyttö todella tarkkojen pistepilviaineistojen kanssa sekä Tampereen kaupungin oma kyselytyökalu kaavoituksen käyttöön sekä Joensuun kaupungin Oskari-toteutuksessa hyödynnetty GeoServerin GFI-kyselyn template, jossa yhdistettin tietokannasta haettuja tietoja Google Chart Apin avulla diagrammeiksi.

Mutta kiertueella tärkeintä oli tavata niitä käyttäjiä ja kehittäjiä sekä kuulla heidän tarpeitaan ja toiveitaan. Parasta on havaita se, että jonkun toisen tekemä työ voidaan ottaa käyttöön muuallakin ja kehittää eteenpäin yhdessä. Sama fiilis jäi elokuun Bukarestin reissusta. Siellä tapasin entisen kokin, joka oli sattumalta päätynyt yliopiston paikkatietokurssille ja vetää nyt Argentiinan OSGeo yhdistyksen toimintaa. Tapasin myös yhdysvalloissa asuvan naisen, joka käytti vähäiset lomansa oppiakseen uutta ja kehittyäkseen paremmaksi FOSS4G osaajaksi. Hän koki, että tapahtumaan osallstuminen on investointi omaan uraansa. Suomen kiertueella moni yrittäjä oli paikalla pohtimassa löytyisikö työkaluista lisäarvoa omaan työhön. Näitä tarinoita haluan kuulla lisää.

Itsekin haluaisin vielä oppia paljon, myönnän jopa etten osaa vielä kaikkea, uskokaa pois! PostGISin ja SQL:n haltuunotto oikein kunnolla tehostaisi omaakin työtä. Oskarin RPC:llä voisi tehdä vaikka mitä karttajulkaisuja. R:ää ja Pythonia kun vaan ehtisi opiskelemaan, niin saisi aikaiseksi hienoja analyysejä. Pistepilviaineistojen haltuunotto toisi lisää osaamista 3D-maailmaan. Täytyy myös heti tutustua mitä QGIS 3.10 toi tullessaan. Itselle konsultin työssä parasta onkin se, että pääsen tutustumaan ja oppimaan uusiin työkaluihin jatkuvasti. Se ja alan ihmiset ovat tämän työn suola.

Tietoa

Sanna Jokela on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhan "hoitoa".