Julkaistu 26.10.2023

Miten tehdä tilastoteemakartta?

Taulukkoaineistojen käyttö yhdessä paikkatietoaineistojen kanssa on usein tarpeellista. Jos sinulla on esimerkiksi taulukkomuodossa tilastotietoa kunnittain ja kuntien rajat sisältävä paikkatietoaineisto, voi nämä liittää yhteen ja esittää tilastotiedon kartalla. Tämä onnistuu QGISillä näppärästi ja ohjeet tämän tekemiseen löydät alta.

Ladataan ensin QGISiin kuntarajat verkon yli, ja tuodaan sitten taulukkopohjainen kuntatilasto Excel-tiedostona QGISiin. Seuraavaksi yhdistetään aineistot toisiinsa kummastakin aineistosta löytyvän kunnat yksilöivän tunnuksen avulla. Näin se teemakartta tilastoista sitten syntyy!

  • Taulukkomuotoinen tilasto saatiin SotkaNetistä, ja meitä kiinnostava indikaattori on tässä Omaisuusrikokset per 100 000 henkilöä vuodelta 2022. Tämän datan voi ladata tästä linkistä.
  • Paikkatietoaineisto kuntarajoista voidaan ladata lisäämällä QGISiin WFS-yhteys (Tasot > Lisää taso > Lisää WFS-taso) Tilastokeskuksen rajapintaan (http://geo.stat.fi/geoserver/wfs?)
tilastoteemakartta

Lataa Tilastokeskuksen WFS-rajapinnasta paikkatieto kunnista vuodelta 2022:

tilastoteemakartta
tilastoteemakartta

Kunnat aukeavat QGISiin ja nyt voidaan siirtyä takaisin taulukkomuotoiseen tilastoaineistoon. Ensin muokataan ladattua excel-tiedostoa taulukko-ohjelmassa seuraavasti:

tilastoteemakartta
tilastoteemakartta

Käytännössä ylimmälle riville tulee sarakkeiden nimet ja ylimääräiset sarakkeet ja rivit poistetaan. Tämän jälkeen tiedosto tallennetaan .xlsx-muotoon ja voidaan sellaisena raahata QGISiin. Tarkistetaan nyt, miltä tieto näyttää QGISissa:

tilastoteemakartta

Hyvältähän se näyttää eli nyt päästään yhdistämään kunta-aineisto paikkatietoaineistoon kunnista. Tämä tapahtuu kuntien paikkatietoaineiston Ominaisuuksista. Avaa ominaisuusikkuna painamalla hiiren oikealla tason nimeä ja siirry sitten sivupaneelin Join-kohtaan. Täällä tehdään “liitos”, joka sitten mahdollistaa taulukkoaineiston liittämisen paikkatietoaineistoon.

tilastoteemakartta
tilastoteemakartta

Aineistojen yhdistäminen edellyttää, että molemmissa aineistoissa on kunnat yksilöivä tunniste. Kunnat-aineistossa sarakkeessa kunta on kuntanumero (tallennettuna tekstinä) ja SOTKAnetin aineistossa “Tunnusluku”-sarake pitää sisällään saman tiedon (myös tekstimuotoisena). Näillä saat luotua aineistojen välille liitoksen. Paina OK ja voitkin siirtyä visualisoinnin tekemiseen. Tarkista tosin ensin yhdistetty attribuuttitaulu:

tilastoteemakartta

Punaisella merkityt sarakkeet on liitetty taulukostamme.

Vinkkinä visualisointiin voit avata näppärän Layer styling -sivupaneelin F7-pikanäppäimellä. Valitse visualisointitavaksi ”Yksittäinen symboli” -valinnan sijasta ”Porrastettu”, valitse visualisoitavaksi arvoksi ”SOTKA_arvo” ja paina ikkunan alaosasta ”Luokittele”. Nyt pääset valitsemaan luokille sopivat porrastukset, värit ja muut visualisointiin liittyvät elementit.

tilastoteemakartta

Huomaa, että olet nyt tehnyt ns. virtuaaliliitoksen, joka ei tallennu muualle kuin QGIS-projektiin. Jos haluat myöhemmin käyttää yhdistämääsi aineistoa, voit tallentaa sen omaksi paikkatietoaineistokseen (> Paina hiiren oikealla tasoa ja valitse > Vie > Tallenna kohteet nimellä).

Profiilikuva

Gispo

Gispo on suomalainen avoimen lähdekoodin paikkatietotalo, jonka palveluihin kuuluu paikkatietokonsultointia, sovelluskehitystä, koulutusta sekä ylläpitoa ja tukea.