Julkaistu 15.11.2017

Mapillaryn osallistava maailma – Miten Turun Pansion oppilaat veivät avoimen datan avulla tietoa päätöksentekoon?

Osana Turun kaupungin Hyvä Arkiympäristö -hanketta Gispo Oy oli mukana toteuttamassa Mapillary-työpajaa. Gispo Oy koulutti opettajat Mapillaryn käyttöön sekä teki ehdotuksia Mapillaryn hyödyntämisessä muissa kaupungin toimenpiteissä, kuten talvipyöräilyreittien kunnossapidon välineenä. Turun kaupunki halusi selvittää Pansion koululaisten käyttämiltä koulureiteiltä kokemuksia ja kommentteja ongelmallisista ja vaarallisista kohteista. 

”Meillä Turun kaupungilla on käytössämme Palautepalvelu, johon asukkaat voivat jättää kommentteja, moitteita, toiveita yms. koskien kaupungin toimintaa. Tämä upea palvelu ei kuitenkaan tavoita kaikkia kaupunkilaisia ja siksi tarvitsemme myös muita tapoja kuulla kaupungissa asuvia ihmisiä. Tähän kokonaisuuteen liittyen toteutimme Hyvä Arkiympäristö -hankkeen osaprojektin Pansion alakoululaisten kanssa. Hyvä Arkiympäristö -hanke on palkittu vuonna 2017 valtakunnallisella Kuntatekniikan saavutus -tunnustuksella”, kertoo Risto Anttonen Turun kaupungilta

Koululaiset kuvasivat opettajien johdolla käyttämiään koulumatkareittejään action-kameroilla, latasivat ne Mapillaryyn ja lisäsivät kommentit kuvaamilleen reiteille luokissa käytyjen keskusteluiden jälkeen.

Esimerkki Pansion alakoululaisten tekemistä merkinnöistä Mapillaryn avulla (kuva Turun kaupunki, Risto Anttonen)

”Reitit kommentteineen tulivat meille Kiinteistöliikelaitoksen Infrapalveluihin ja jokaiseen niihin etsittiin toimenpide, mikäli niin katsoimme järkeväksi. Infrapalveluissa voimme suoraan toteuttaa meidän vastuullemme kuuluvia toimia, kuten asfaltin uusimista, hulevesiongelmien ratkaisua, katumaalauksien uusimista yms. Kommentit ja kehitysehdotuksen, mitkä koskevat muita hallintokuntia, tullaan ohjaamaan eteenpäin niistä vastaaville tahoille.”, kertoo Risto Anttonen.

Näin jokainen alakoululaisilta noussut kommentti tehdään näkyväksi kaupungin organisaatiossa. On myös tärkeää viedä projekti nopeasti maaliin ja toteuttaa konkreettisia toimenpiteitä, jotta projektiin osallistuneet koululaiset ymmärtävät, että heidän tekemä työ on arvokasta.

Opettajat ja oppilaat olivat innostuneita uudesta lähestymistavasta sekä mahdollisuudesta vaikuttaa heitä lähellä oleviin asioihin. Alkuun pääseminen vaati perehdyttämistä action-kameroiden sekä Mapillaryn käyttöön. Laadukasta ja sopivan hintaista koulutusta tarvitaankin myös jatkossa. Mapillary on hyvä työkalu lasten ja nuorten kanssa toimiessa. Turun kaupungissa tullaan käyttämään Mapillaryä mahdollisesti myös talvipyöräilyyn liittyen.

Lue myös Mapillaryn tekemä artikkeli aiheesta Youth Citizen Engegement: Fixing School Routes in Turku, Finland

MIKÄ MAPILLARY?

Katunäkymätiedot ovat varmasti tuttuja mm. Google StreetView-palvelusta. Mapillary on vastaava, mutta datan keruuta voi toteuttaa kuka tahansa.

Mapillaryn avulla katunäkymätietoja ympäristöstä voi kerätä ilman raskasta kalustoa tai kamera-autoja. Näin kuvamateriaalia voidaan kerätä myös luontopoluilta ja pyöräteistä. Joukkoistamalla tuotettu tieto kerätään kamerakännykällä tai GPS:llä varustetulla action kameralla – tarvitaan vain vähän muistia ja liikkumisen iloa.

MAPILLARYN KÄYTÖN TOP 5 VINKKIÄ

  • Kännykkäsovellus on helppo tapa lähteä kokeilemaan, se ei vaadi paljon opettelua
  • Action kameroiden käyttö on hieman vaativampaa, mutta samalla kuvien laatu paranee. Eli satsaa laitteisiin, jos mahdollista.
  • Järeämmät kamerat ovat usein kalliita, mutta niitä voi saada myös lainaan. Esimerkiksi kirjastot voisivat toimia lainauspisteinä!
  • Pienet kilpailut motivoivat mukaan joukkoistamiseen! Kehitä vaikkapa “Kuvaa kotikatusi”-kilpailu tai ota Mapillary mukaan työpaikkasi työssäliikkumiskilpailuun.
  • Talvikuvaus tuo arvokasta tietoa esim. pyöräteiden laadusta talviaikaan, mutta varaudu sääolosuhteisiin ja pimeän tuloon!

GISPO AUTTAA

Mapillary on maailmanlaajuinen palvelu, joka tallettaa otetut katunäkymäkuvat ja muodostaa niistä reittejä ja virtuaalinäkymiä. Kuvat ovat avointa dataa ja ne voi myös ladata omaan käyttöön pakattuna. Gispo Oy tarjoaa Mapillaryn käyttökoulutuksia sekä työpajoja ja voimme toimia joukkoistamisen mahdollistajana. Voimme myös yhdessä suunnitella palvelun käyttöä tarpeisiinne. Ota yhteyttä info@gispo.fi, niin jutellaan lisää!

Profiilikuva

Sanna Jokela

Sanna Jokela on Gispo Suomen toimitusjohtaja sekä maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhailua.