Julkaistu 26.6.2019

Maastotietokanta nätisti QGISiin?

En tiedä kuinka moni on joskus paikkatietourallaan tuskaillut Maastotietokannan karttalehtien kanssa. Jos tarpeena on käyttää Maastotietokantaa esimerkiksi taustakartan tavoin tai tehtävänä on valita tietty taso useamman karttalehden alueelta sekä yhdistää ja visualisoida ne, homma on aika työlästä. Itse ainakin olen vastaavaa työtä askarrellut muutamaan otteeseen.

Mitä jos siihen olisikin kätevä työkalu olemassa? Ilman askartelua. Ilman tuskailua. Valmiilla visualisoinneilla, jotka vastaavat Maastotietokannan visualisointeja. Ja vieläpä ihan ilmaiseksi? 

Uskomatonta? Mutta totta.

Gispo toteutti alkuvuodesta 2019 ensin testin, voisiko Maastotietokantaa ylipäätään visualisoida QGISllä nätisti, ja koska meidän kaikkien mielestä homma oli niin hauskaa ja järkevää, päätettiin sitten rakentaa työtä helpottamaan ihan työkalukin. 

Mikael koodasi ja Salla visualisoi ja lopputuloksena on upea, helppokäyttöinen ja varmasti moneen tarpeeseen tuleva QGIS-lisäosa, jonka saat omaan käyttöösi tätä kautta. 

maastotietokanta

Työkalu hakee ensin halutulta alueelta halutut Maastotietokannan karttatasot MML:n ATOM-syötteestä, yhdistää ne GeoPackage-tiedostoformaattiin, ja samalla tasot visualisoidaan. Työssä käytettiin vain vektorisymboleita, joten työkalun käytön ei pitäisi tökätä omien fonttien tai symboleiden puutteeseen. 

maastotietokanta
Kuva 1. QGIS-lisäosa ladataan QGISiin ja sen kautta voidaan tuoda halutulta alueelta Maastotietokanta visualisointeineen Maanmittauslaitoksen ATOM-syötteen avulla. Tasot listautuvat numerojärjestyksessä työtilaan. Vain tärkeimmät tasot on tässä vaiheessa valmiiksi visualisoitu.

Työkalu on testivaiheessa ja voi olla, että se kehittyy tässä vielä. Kannattaa ensin testata pienemmällä alueella, vaikkapa yhden kunnan tai muutaman karttalehden alueelta, sillä Maastotietokanta on aika iso paketti käsitellä. Tulokset järjestetään numeroinnin avulla visualisoitaviin tasoihin, joten kannattaa ensin tuottaa GeoPackage-aineisto työkalun avulla ja avata se QGIS-työtilaan suoraan tallennuspaikasta.

Suurimmaksi osaksi visualisoinnit näyttäisivät toistavan aika hyvin peruskarttalehtien visualisointeja, mutta jos jotain erikoistapauksia löytyy, niistä voi aina vinkata meille. Visualisoinnit perustuvat Maastotietokannan aineistojen kohdeluokkiin. Testiaineistona meillä oli Hangon alue, joten jos jotain Maastotietokannan kohteita ei siellä sattumalta ole esiintynyt, voi olla, että niitä ei ole huomattu ottaa mukaan lopputulokseen. Kaikki tasot saa kuitenkin erikseen myös haettua työkalun avulla GeoPackage-pakettiin, ja niiden visualisointeja voi myös itse viilailla. 

Mitä mieltä olet, auttaisiko tällainen työkalu sinua työssäsi?

maastotietokanta
Kuva 2. Kuvankaappaus Peruskartta-aineistosta Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta (Maanmittauslaitos 2019).
maastotietokanta
Kuva 3. Sama alue maastotietokanta-aineistosta visualisoituna QGIS-lisäosan avulla.

Profiilikuva

Sanna Jokela

Sanna Jokela on Gispo Suomen toimitusjohtaja sekä maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti avoimen lähdekoodin ja avoimen datan verkostot ja yhteistyö, karttojen teko sekä laajat paikkatietojen yhteiskäyttöisyyteen liittyvät projektit. Sanna harrastaa mm. sisustamista ja puutarhailua.