Julkaistu 31.8.2023

Kymmenen syytä valita QGIS

Me Gispolla elämme ja hengitämme QGISiä ja avointa lähdekoodia. Kaikki eivät sitä vielä tee, ja sen tähden ajattelin koota muutamia syitä, miksi kannattaa valita QGIS ja tulla mukaan meidän QGIS-kursseillemme.

1. Ensimmäisenä tietenkin tärkein pointti: QGIS on avointa lähdekoodia ja ilmainen. Voit siis ladata ilmaiseksi ohjelman eikä sinun tarvitse ostaa kalliita lisenssejä ohjelman käyttöön. Tällöin voit ottaa käyttöön ohjelman melkein missä tahansa organisaatiossa, kun lisenssimaksuja tai muita kustannuksia ohjelman käytöstä ei ole. Avoimesta lähdekoodista olemme kirjoittaneet blogissamme aiemmin: Älä turhaan pelkää avointa lähdekoodia 

2. Tuki eri käyttöjärjestelmille. QGIS on tuettu kaikilla yleisimmillä käyttöjärjestelmillä kuten Windows, MacOS, Linux. Myös mobiilikäyttöön löytyy omat sovellukset QField ja Mergin Maps.

3. Laajat toiminnallisuudet verrattuna muihin (yleensä maksullisiin) GIS-ohjelmiin. Paikkatietoanalyysit, kartografia, geoprosessointi, 3D-visualisointi jne.  Ominaisuuksia on paljon ja niitä kehitetään koko ajan lisää.

4. Lisäosilla saat vielä enemmän työkaluja ja toiminnallisuuksia. Lisäosia on tällä hetkellä 1081, joista 10 Gispon kehittämiä. Vuodessa uusia lisäosia on tullut yli 200 lisää! Voit myös kehittää oman lisäosan vaikkapa blogistamme löytyvien ohjeiden avulla tai tulla QGIS-lisäosien kehitys -kurssillemme.

5. Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä sekä noviiseille että GIS-ammattilaisille. Siinä on paljon räätälöintimahdollisuuksia, pikatoimintoja ja hakutoimintoja. Käyttöliittymä on muokattavissa omien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Voit muun muassa muuttaa ikonien määrää ja kokoa, fontteja, värejä, visualisointeja, työkalupalkkien ja paneelien sijainteja. Kannattaa myös muistaa, että voit tallentaa eri profiileja, joissa eri asetukset ja räätälöinnit kulkevat näppärästi tallessa työtehtävien vaihtuessa.

6. Aktiivinen yhteisö ja tuki. QGISiä kehitetään jatkuvasti ja kiihtyvässä tahdissa. Me Gispollakin osallistumme QGISin kehitystyöhön jatkuvasti niin suomentaen käyttöliittymää kuin myös esimerkiksi kehittämällä QGIS-corea. Tätä kehitystä varten Gispo pisti pystyyn folkoot ja  gispolaiset voivat allokoida viisi prosenttia kokonaistyöajastaan avoimen lähdekoodin projekteihin kontribuoimiseen. Tästä päästäänkin hienosti seuraavaan kohtaan.

QGIS

Virallisia QGIS-sovelluskehittäjiä löytyy ympäri maailmaa yli 50. Sovelluskehittäjien kartan löydät QGISista: Ohje –> Tietoja QGISista –> Sovelluskehittäjien kartta.

7. Säännölliset päivitykset. QGISiin tulee useita pienempiä päivityksiä lukuisia kertoja vuodessa ja noin kerran vuodessa niin sanottu Long-Term Release (LTR) -päivitys. Tarkemman päivitysaikataulun näet QGISin sivuilta. Seuraava LTR 3.34.4. julkaistaan helmikuussa 2024. Uusia ominaisuuksia, joita on tulossa tähän versioon voit lukea meidän aikaisemmasta blogista

8. QGISissa on todella laaja formaattituki: 84 vektoriformaatille ja 161 rasteriformaatille. Jopa AutoCAD-formaattien sisäänluku onnistuu pienellä varaukselle. Lisää AutoCAD-formaattien ja QGISin yhteensopivuudesta https://www.gispo.fi/blogi/cad-aineistot-ja-qgis/. Ja mikä kätevintä, voit lisätä aineistoja QGISiin vain tiputtamalla (Drag & drop). 

9. 3D-visualisoinnin tuki ja pistepilviaineistot. QGISillä voit tarkastella ja käsitellä myös 3D-aineistoja. vertailimme 3D-työkaluja blogissa: https://www.gispo.fi/blogi/kaikki-on-coolimpaa-3dna-qgis-tyokalujen-vertailua/

10. Räätälöinti ja omat skriptit esimerkiksi Pythonilla. Python-taitoiselle käyttäjälle aukeaa valtavasti uusia mahdollisuuksia, ja ilmankin python-osaamista graafisella prosessin mallintajalla on mahdollista automatisoida ja räätälöidä työnkulkuja: https://gispofinland.medium.com/automating-gis-processes-with-graphical-modeler-in-qgis-371bd5ad7eda.

Profiilikuva

Joona Rissanen

Joona Rissanen on yhteiskuntamaantieteilijä Joensuusta, mutta juuret ovat vahvasti Savossa. Kiinnostuksen kohteina ovat avoimet järjestelmät ja kaikenlaisten paikkatietopähkinöiden ratkominen. Kokemusta löytyy etenkin kuntasektorin paikkatietotehtävistä. Vapaa-aika kuluu liikunnan ja kaikenlaisen puuhastelun parissa.