Gispo mukana globaalissa FOSS4G-konferenssissa Bukarestissa

Vuotuinen FOSS4G globaali konferenssi järjestetään tänä vuonna Bukarestissa, Romaniassa. Elokuun viimeisellä viikolla järjestettävässä konferenssissa pääsee tutustumaan avoimen lähdekoodin paikkatietomaailman uusimpiin ohjelmistoihin, projekteihin, yhteisöihin ja datoihin. Kokoontumispaikkana se toimii näin niin yksityisen sektorin kuin julkishallinnon edustamille organisaatioille eri puolilta maailmaa. Käymme tässä blogiartikkelissa läpi huomiota konferenssin mainiosta ohjelmasta. 

Gispo onkin ollut jo vuosia osana tätä paikkatietojen käyttäjien ja sovelluskehittäjien kokoontumispaikaksi pyhiintynyttä tapahtumaa. Jo vuodesta 2011, ennen Gispon perustamista, Pekka osallistui Denverissä pidettyyn FOSS4G-konferenssiin. Tämän jälkeen Gispo on nähty muun muassa Etelä-Koreassa, Saksassa ja viime vuonna Afrikassa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Tansanian Dar es Salaamin FOSS4G:ssä. 

Myös tänä vuonna konferenssiohjelma näyttää erinomaiselta ja me gispolaiset olemme kuin olemmekin oppimassa ja edistämässä osaamistamme usean paikkatieto-ohjelmiston saralla. Mielenkiintoiset työpajat ja esitykset hyvin laajalta temaattiselta spektriltä antavat konferenssiosallistujille parasta antia paikkatietojen toimialalta. 

Tunnelmia FOSS4G Suomi 2019 -tilaisuudesta Helsingistä.

Huhhuh! Sensaatio, joka tulee katsellessa läpi konferenssiesityksien listan – itsessään jo hämmentävän rikas kokonaisuus paikkatietoteknologiosta, -datoista ja yhteisöistä lupaa sisällökästä konferenssimatkaa Bukarestiin. 

Myös Gispo on osana esittämässä ja jakamassa tietouttaan alalta. Topin puolesta saamme kuulla vaalidatojen pyörittelystä, ja siitä, mitä hän oppi geoprosessoinnista käyttäessään QGISiä, PostGISiä ja OpenJumpia tämän haasteellisen paikkatietoprosessin ratkaisemiseksi. Jos pääset paikalle, niin käy oppimassa tärpit Topilta ja/tai seuraa häntä Twitterissä @tjukanov.

Tämän lisäksi, Sanna ja Maiju pääsevät ääneen asiakastapauksellaan avoimeen lähdekoodin pohjautuvasta paikkatietotyökalusta osana ilmastomuutoksen vastaista kaupunkipolitiikkaa.

Kyseinen asiakasreferenssi onkin ollut jo Twitterissä esillä aikaisemmin tässä kuussa: 

Lisäksi Sanna on yhdessä Maanmittauslaitoksen kanssa pitämässä työpajaa web-karttojen paikkatietoalusta Oskarin käytöstä. Mikäli Oskari ei ole tuttu, se on erityisesti Suomessa verrattain laajasti käytössä oleva avoimeen lähdekoodin pohjautuva web-karttojen paikkatietoalusta ja ohjelmistokehys. Seuraa Sannan Twitteriä, ja pysy kärryillä FOSS4G-kuulumisista!

Mikäli olet paikalla, tulethan vetämään gispolaisia hihasta (melkein koko tiimi paikalla)! Suomesta kansainvälisissä FOSS4G-konferensseissa on ollut läsnä niin julkishallintoa, kuten muun muassa Maanmittauslaitosta, Tilastokeskusta, CSC:ta, SYKEä ja yksityistä sektoria edustavia firmoja.  

Ja nyt muutama muistiinpanoja liittyen konferenssin ohjelmaan. Kävimme läpi ohjelman n. 300 esitystä ja temaattisina kokonaisuuksina vastaan tuli erityisesti:

  • Objektien tunnistus ja kuvasegmentaatiot kaukokartoiksen keinoin
  • Työprosessien automatisaatio komentopohjaisten työkalujen ja palvelinohjelmistojen avulla
  • Mittavien paikkatietoaineistojen hyödyntäminen ja keskinäinen integraatio

Datasettien ja tietomallien suhteen nähtiin ohjelmassa seuraavia kokonaisuuksia:

  • Mapillary katunäkymäkuvapankkeineen
  • INSPIRE (Euroopan yhteisön paikkatietoinfrastruktuuri)
  • Suuri ja mahtava OpenStreetMap
  • Kaupalliset datatoimittajat (Here Maps, Planet)

Jos taas puhutaan institutionaalisesta painoarvosta, voidaan havainnoida, kuinka YK:n “UN Open GIS” näkyy verrattain painokkaasti ohjelmassa usean esityksen ja aloitteen koordinaattorin Kyoung-Soo Eomin Keynote-esityksen voimin. Muiden Keynote-puhujien suhteen voi sanoa, että luvassa on verrattain värikäs esityssarja avoimen lähdekoodin paikkatietoekosysteemin eri kolkista mukaan lukien yhteisömanageroinnin, big datan ja avoimen tieteen erityisasiantuntijoihin. 

Näihin tunnelmiin kiteytyvät Gispon esitunnelmat FOSS4G-konferenssista. Toivottavasti sinäkin pääset mukaan! Gispossa olemme innokkaita tutustumaan kaikkiin organisaatioihin, yhteisöihin ja yksilöihin, jotka ovat mukana mahdollistamassa FOSS4G-ekosysteemin kasvun ja kehittymisen. 

Santtu Pyykkönen

Santtu Pyykkönen on aluetieteen HM, jota kiinnostaa erityisesti paikkatieto kaikkine ulottuvuuksineen, avoimen lähdekoodin ohjelmistot ja yhteisöt sekä kaupunkikehitys. Harrastuksina mm. juokseminen ja lukeminen.