Gispo mukana FOSS4G Suomen meiningeissä
FOSS4G Suomi -tapahtuma järjestettiin pari viikkoa sitten 14.10.2021 Helsingin Oodissa – LIVENÄ! Omalta osaltani tämä taisi olla ensimmäisiä tapahtumia, joihin olen päässyt osallistumaan fyysisesti paikan päälle liki kahteen vuoteen. Täytyy sanoa, että tuntui mahtavalta jättää kaksi vuotta palvelleet pieruverkkarit ja etätyöpiste hetkeksi ja nähdä ihan oikeita ihmisiä! Tapahtumaan saatiin koolle korona-aikaan nähden tosi hyvä porukka ja myös striimin puolella oli hyvä pöhinä loppuun asti.
FOSS4G Suomen keynotena oli Jani Kylmäaho, jonka puheesta ei voinut olla inspiroitumatta. Yllätyin itsekin, kuinka paljon avoimen lähdekoodin komponentteja on jo nyt MML:n toiminnan takana – tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Puheen aikana huomasin nyökytteleväni jatkuvasti Janin esiintuomille pointeille – sille yleiselle ajatusmaailmalle, että tekemällä asioita yhdessä päästään paljon pidemmälle kuin käpertymällä kukin omaan nurkkaan tekemään samoja asioita uudestaan ja uudestaan hieman eri tavalla. Mielestäni oli myös hienoa, että Jani toi puheessaan esiin ehkä hieman vähemmän keskusteltuja solmukohtia mm. avoimen lähdekoodin hankintoihin liittyen. Avoimen lähdekoodin käyttö on arkkitehtuuripäätös, eikä se ole hankintalain alainen päätös. Sitten jos hankitaan jotain palvelua avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoihin liittyen (kuten koulutusta, ohjelmistokehitystä tai tukea), silloin hankintalaki nostetaan pöydälle.
Puheita kuunnellessani oivalsin sen, mitä olin ikävöinyt ehkä eniten kahden vuoden sulun aikana: muiden töistä inspiroitumista. FOSS4G Suomessa oli useampikin esitys, jotka saivat aivonystyräni tuikkimaan ja sormeni syyhyämään. Esimerkiksi Damiano Cerronen esitys väestömäärän vähenemisestä (eng. shrinkage) muualla kuin pääkaupunkiseuduilla oli tämänhetkisiltä tuloksiltaan mielenkiintoinen ja yllättävä – tutkimuksessa pystyttiin tunnistamaan mm. autioituvia rakennustyyppejä. Samaistuin vahvasti myös Kimmo Nurmion esitykseen GTFS-aineistoista ja sen pullataikinan ainesosien kasaamisen ja vaivaamisen tuskaan. Toivottavasti tämä pullataikina saataisiin yhteistyöllä uuniin ja pullat käyttäjille jakoon!
Ja hei! Ubigu lähti mukaan folkoisiin omalla avoimuusprosentillaan, mahtavaa!
Tuhannet kiitokset vielä upeille sponsoreille, järjestäjätiimille, puhujille ja osallistujille – ilman teitä tätä tapahtumaa ei olisi! Toivottavasti nähdään taas pian!
Voit katsoa FOSS4G Suomen jälkistriimin kokonaisuudessaan täältä.
PS. Kuvia puhujista löydät täältä, ja jos tapahtumassa nähty supercool QGIS-huppari kiinnostaa, niitä voi tilata täältä.