FOSS4G kokosi paikkatietoalan osaajia Bukarestiin
Globaali FOSS4G-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna 26.8.-31.8.2019 Romanian Bukarestissa. Suomessa jo pitkään näkynyt kasvava kiinnostus avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoja kohtaan kulminoitui Romaniaan, kun suomalaisia oli peräti 42 paikalla. Mitä FOSS4G:stä jäi sitten käteen? Yhteisöä, osaamista ja intoa ellei muuta!
Huippuosaamista työpajoista
Tapahtuma käynnistyi perinteisesti työpajoilla, joissa pääsimme työntämään omat kätemme pullataikinaan.
Gispolaiset olivat melkein koko tiimin muodossa paikalla (8 kaikkiaan!) ja kukin pääsi oppimaan ja kehittämään erityisasiantuntijoiden pitämissä työpajoissa omaa paikkatieto-osaamistaan. Maailman luokan erityisasiantuntijoiden työpajoissa opimmekin muun muassa seuraavista ohjelmistoista ja temaattisista kokonaisuuksista:
- QGISin päälle tehty Android-sovellus: QField. QFieldin käyttäjäorganisaatiot keräävät maastossa mobiililla tai tabletilla paikkatietoa esimerkiksi kuvien tai tietolomakkeiden muodossa.
- Python ja R:n paikkatietotoiminnallisuuksista
- Geonode-paikkatietopalvelin ja -portaali
- Pythonin GeoPandas -data science kirjasto paikkatietojen työstöön
- Grass GISin ja OrfeoToolboxin anneista automatisointiin satelliittikuvien tulkintaan
- PostgreSQL:n Pgrouting-työkalu reitin suunnitteluun ja optimointiin
- QGISin 3D-toiminnallisuudet ja Mesh-datan hyödyntäminen (kts. täältä työpajojen kuvaukset)
- Maankäytön suunnittelussa käytössä olevista avoimista standardeista paikkatietojen käyttöön (LADM-standardi espanjaksi)
- PostGISin toiminnallisuudet rasteriaineistojen hyödyntämiseen
Suomalaiset per capita vertailussa maailman kärkimaita
Suomalaisia oli paikalla niin yrityksien kuin julkishallinnon puolesta. Julkishallintoa edustivat muun muassa Maanmittauslaitos, Väylä, Tilastokeskus ja SYKE. Suomalaisia oli paikalla tosiaan peräti 42, ja Suomi olikin todennäköisesti voittaja kisassa, jos mitattaisiin osallistujia per asukas maakohtaisesti.
Tutustu gispolaisten TOP 5 -listaukseen ja opi videoista!
Keskiviikosta perjantaihin saimme kuulla toinen toistaan kiinnostavampia esityksiä. Kutakin gispolaista puhutteli omia mielenkiinnon kohteita lähellä olevat esitykset, joista olemmekin alle ottaneet esille muutaman TOP 5 -esityskombon gispolaisilta:
Sannan TOP 5
- Mapillary2OSM
- Taking community mapping to a new level in Tanzania
- A touch friendly mobile app for data collection
- Open source contributors do more than they should
- Mesh: GIS data beyond raster and vector
Topin TOP 5
- QGIS: No more plugins only processings
- GeoServer feature frenzy
- Enhancing & re-designing the QGIS user interface – a deep dive
- Data Science with OpenStreetMap and Wikidata
- Using GPU-acceleration to Interact with Open Street Map at Planet-Scale
Jaakon TOP 5
- Analyzing floating car data with clickhouse db, postgres and R (Tom van Tilburg)
- Show me the good grass: an open GIS powered call center for livestock herders in Mali (Alex Orenstein)
- QGIS 3D: current state and future plans
- Comet Time Series (Comet TS) -Visualising Temporal Trends in a Time Series of Satellite Imagery with an Open Source Tool (Jake Shermeyer)
- Behind the mirror: how we run an OpenSource company (Vincent Picavet)
Anniinan TOP 5
- Street level imagery as open data
- Fast insight about the severity of hurricane impact with spatial analysis of Twitter posts
- Mesh GIS data beyond raster and vector
- 3D Geo data in the Mapbox GL viewer with 3D tiles
- Geodata on IPFS
Santun TOP 5
- Four-letter word
- Pivoting to Monetize Mobile Hyperlocal Gamification in the Cloud.. on the Blockchain
- STAC and os sofware
- From visualization to analysis. Stop using heatmaps to discover spatial patterns
- The secret life of open source developers
Huomaa, että kukin videoista on nähtävissä kokonaisuudessaan linkkien kautta. Kaikki FOSS4G:n esityksien videot löytyvät täältä: https://media.ccc.de/c/foss4g2019
Myös gispolaisilta kuultiin esityksiä
Sanna ja Maiju esittelivät hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua edistävän paikkatietopohjaisen tietojohtamistyökalun antia. Yleisöä kertyikin ajankohtaisen asian tiimoilta paljon paikalle ja Ubigu Oy:n sekä Tietotakomon kanssa yhteistyössä tehdyn Tampereen kaupungin hankkeen tulokset kiinnostivat myös kansainvälisellä areenalla. Käy katsomassa Sannan ja Maijun esitys täältä.
@SannaJokela1 showing a complete Postgis Database & dataset with a QGIS plugin to compute CO2 emissions here in @foss4g pic.twitter.com/qnrrbWJfpb
— Régis Haubourg (@RegisHaubourg) August 28, 2019
Topi pääsi esittämään vaalidatan liittyvässä esityksessään paikkatieto murskaus -operaatiostaan laaja-alaisella avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen osaamisrepertuaarillaan. Topin tunnettavuus yhteisön keskuudessa ja osuva esityksen titteli täytti salin. Käy katsastamassa Topin esitys täältä.
Finland’s #geospatial #superstar @tjukanov has an important point: Always provide a working feedback channel for your open data! pic.twitter.com/TZMfZgAeuv
— Jani Kylmäaho (@JKylmaaho) August 29, 2019
Lopuksi vielä OSGeon code sprinttiin
OSGeo Code sprint on vakinaisesti osa FOSS4G-tapahtumia ja Gispo oli vahvasti mukana sprinttailemassa tänäkin vuonna. Suomen näkökulmasta merkittävää on esimerkiksi QGISin suomenkielisen käännöksen edistäminen ja kohentaminen. Käännöstyö on jatkuva prosessi ja siihen voi kuka vain tulla mukaan. Kääntäminen tapahtuu helposti selainympäristössä; lisätietoja kääntämisestä voi lukea QGISin sivuilta. Jos mukaanlähtemisessä tulee ongelmia tai kysymyksiä, voi kirjoitella Gispon tukipalveluun osoitteesta tuki@gispo.fi.
Ensi vuonna koittaa FOSS4G 2020 paikkana Calgary (Kanada)
Ensi vuonna sitten Calgaryyn! Globaali FOSS4G on massiivinen konferenssi, jonka järjestely on jo täysillä käynnissä. Voit seurata konferenssiin liittyvien tärkeiden päivämääärien (mm. deadline esityksille & early bird -ilmoittautuminen) julkaisemista konferenssin sivustoilla: http://2020.foss4g.org/
Ennen ensi vuotta tapaamme varmasti esim. Paikkatietomarkkinoilla, nimittäin ns. OSGeo Parkissa (kts. markkinoiden sisätilakartta täältä ja etsi OSGeo Suomi ry), josta löydät erityisesti avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisuja edistäviä yrityksiä. Myös Suomen omassa FOSS4G-tilaisuudessa ensi keväänä pääsemme varmasti näkemään ja kuulemaan suomalaisen avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen ympärille keräytyneestä yhteisöstä taas sankoin joukoin. FOSS4G Finland 2020 järjestää ja tiedottaa OSGeo Suomi Ry järjestelykomiteoineen alkuvuodesta 2020.