Föli mapathon

Fölin Reittiopas-OpenStreetMap-mapathonit

Föli eli Turun seudun joukkoliikenne otti syskyllä 2017 käyttöön uuden avoimen Reittioppaan. Vastaava Reittiopashan on otettu käyttöön myös mm. Helsingin seudulla ja Liikenneviraston toimesta koko Suomessa. Reittioppaan kevyen liikenteen navigointi perustuu ja myös taustakartan pohjalla on ilmainen, avoin ja yhteisöllisesti tuotettava maailmanlaajuinen OpenStreetMap-kartta.

Jotta Reittiopas tarjoaisi käyttäjilleen mahdollisimman sopivia reittejä, Föli on järjestänyt yhteistyössä Lounaistiedon ja Gispon kanssa mapathoneita eli OpenStreetMapin muokkaukseen keskittyviä kaikille avoimia tapahtumia. Kumpaankin tapahtumaan syksyllä 2017 osallistui kymmeniä ihmisiä. Tapahtumissa oli tehtävänä lisätä esimerkiksi puuttuvia suojateitä, polkuja sekä nimi- ja osoitetietoja urheilupaikoille, nähtävyyksille, kahviloille ja muille alueen yrityksille.

Gispo on tuottanut mapathoneihin ohjeistukset ja ohjannut kartoitusta tilaisuuksissa. Osallistujat ovat saaneet hyvin muokkauksia aikaiseksi. Esimerkiksi oman asunnon läheltä on yleensä helppo löytää jotakin parannettavaa kevyenliikenteen reitityksessä ja ravintoloille ja muille kohteille voi lisätä slangi-nimiä, osoitteita sekä muuta reitityksessä hyödyllistä tietoa.

Haluatko itse osallistua?

Suomessa järjestettävistä mapathoneista tiedotetaan mm. OpenStreetMap Finland - Facebook-ryhmässä. Lisäksi Suomessa on hyvin aktiivinen humanitaariseen OpenStreetMap-kartoitukseen keskittyvä HOT-OSM Finland Facebook-ryhmä. Taustatietoa Reittioppaasta löytyy digitransit.fi-sivulta ja muokkausohjeita on mm. OSM-wikissä.

Kuva Föli mapathonista

Föli mapathon, kuva Lounaispaikan Facebook-ryhmästä (www.facebook.com/lounaispaikka), 9.10.2017.

Jalankulkijoiden reititystä saa parannettua yhdistämällä ostoskeskuksen sisätilojen kulkuväylän jalkakäytävään.

Anniina Kovalainen on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti GIS, lakimaantiede, tulevaisuudentutkimus ja kestävä kehitys. Anniina pitää myös mm. graafisesta suunnittelusta ja UI/UX-kehityksestä.