Ensikertalaisena Paikkatietomarkkinoilla

Metrilakua vai geometriaa?

Paikkatietomarkkinat järjestettiin tänä vuonna marraskuun 18.-19. päivä messukeskuksessa Helsingissä, ja Gispo oli tietenkin innolla menossa mukana. Tapahtuma herätti myös itsessäni erityistä mielenkiintoa, osallistuinhan siihen nyt ensimmäistä kertaa. Noin puolivuotisen  gispolaisuuteni aikana tällainen vannoutunut ja kaavoihinsa kangistunut fyysikkokin koki saaneensa paikkatietoalasta jo aika hyvän yleiskuvan, mutta silti odotukset olivat korkealla, sillä olin myöskin useaan otteeseen jo kuullut “markkinoista” ja siitä, kuinka siellä olisi alalta “kaikki”. Mitä siis odotin tapahtumalta, mitä tuo “kaikki” pitäisikään sisällään? Yrityksiä ja yhteisöjä esittelemässä uusimpia innovaatioitaan ja projektejaan, alan ehdottomia guruja kertomassa, mitä paikkatietoalalla tapahtuu juuri nyt ja etenkin, mihin suuntaan se on menossa? Kenties myös hieman aitoa markkinahumua? Ei kai sentään metrilakua?

Kaikkea tuota Paikkatietomarkkinat varmaan olivat, ja reilut pari tuhatta osallistujaa takasi sen, että monipuolisia ja mielenkiintoisia kohtaamisia syntyi. Näytteilleasettajien osastoilla kävikin  paikoitellen vilkas kuhina. Messukeskuksen Siipi-konferenssikeskuksen käytäviltä tuntui löytyvän toinen toistaan kiinnostavampia toimijoita esittelemässä osaamistaan; löytyi kartoittajia ja karttapalveluita, ohjelmistoyrityksiä, huipputeknisiä mittalaitteita ja vaikka mitä. Lisäksi bongasin pariltakin osastolta niin hienoja drone-koptereita, että joululahjatoivelistani täydentyi oitis muutamalla, toteutumisen kannalta melko epärealistisella, lisäkohdalla.    

OSGeo Parkissa yhdessä koossa

Tietysti myös Gispo oli mukana näytteilleasettajana ja tällä kertaa suomalaiset paikkatiedon ja avoimen lähdekoodin toimijat olikin koottu kätevästi yksien seinien sisään OSGeo Parkiksi, jollaisia on nähty vastaavissa tapahtumissa maailmallakin. Gispon lisäksi parkista löytyi itseoikeutetusti OSGeo Suomi ry, joka Open Geospatial Foundationin alaisena yhdistyksenä edistää avointen paikkatieto-ohjelmistojen käyttöä Suomessa, Codenton koodarit sekä OpenStreetMap- ja Oskari-yhteisöt. 

Oli hauska jälleen huomata miten monessa Gispo onkaan mukana, ja gispolaisia tuntuikin häärivän vähän joka puolella OSGeo Parkia. OSGeo Suomi ry:n pöydän luona Topi nähtiin pitkin päivää kertomassa OSGeo:n toiminnasta sekä avoimen lähdekoodin ilosanomasta yleisemminkin. Myös avoimiin paikkatieto-ohjelmistoihin helpon tutustumistavan tarjoavat OSGeoLive -usb-tikut näkyivät olevan erityisen haluttuja. Sanna puolestaan oli tullut paikalle verkostokoordinaattorin ominaisuudessa kertomaan avoimen lähdekoodin Oskari-ohjelmistosta ja sen kehittäjäyhteisön uusimmista kuulumisista. Niitähän riitti, etenkin kun heti markkinoiden aluksi julistettiin Progis ry:n myöntämän paikkatietoalan kunniamaininnan tämän vuoden saaja. Tämä kunnianosoitus meni siis tällä kertaa Oskari-yhteisölle, hurraa! Gispon kulmauksessa kävi moikkaamassa moni koulutuksissa käynyt tai muuten vaan avoimista paikkatietoratkaisuista kiinnostunut messukävijä. Kiinnostavia keskusteluja syntyi, ja varmaan joillekin tarttui Gispon pisteeltä tarrojen ja Dumle-karkkien lisäksi jokunen uusi ideakin. 

Paikkatiedon keltanokka näkee alalla potentiaalia

Myös minä, paikkatietoalan jonkinlainen keltanokka, törmäsin Gispon ständillä ja messukeskuksen käytävillä yllättävän moniin uusiin tuttavuuksiin ja muutamiin vanhoihinkin, jopa sellaisiin, joiden en oikeastaan tiennyt paikkatietoalalla toimivankaan! On se paikkatieto vaan hassun monitahoinen ja moniin sovelluksiin taipuva asia. Gispon pöydän takana notkuilun lisäksi ehdin myös käydä kuuntelemassa muutamia mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä esitelmiä ja paneelikeskusteluja.

Yksi tämän vuoden paikkatietomarkkinoiden teemoista oli paikkatieto ja ilmastonmuutos, ja se näkyikin varsinkin markkinoiden ensimmäisenä päivänä. Myös paikkatietoon liittyvät tietoturva-asiat tuntuivat olevan monen mielessä ja ne tulivatkin esille useammassa puheenvuorossa. Erityisen kiinnostavaa oli myös kuulla avaruusteknologian ja siihen liittyvän liiketoiminnan  mahdollisuuksista ja tulevaisuudennäkymistä ennen kaikkea Suomen näkökulmasta. Potentiaalia riittää!

Tuliaiset

Kaiken kaikkiaan, Paikkatietomarkkinat olivat varmastikin maineensa veroiset. Tapahtumassa oli hyvä, yhteisöllinen ilmapiiri, ja se oli mukava piristys keskelle harmainta marraskuuta. Kotiinviemisiksi markkinoilta tuli ainakin joitakin uusia virikkeitä ja yleisestikin uutta innostusta tekemiseen. 

Ai niin, metrilakua en löytänyt, mutta violetinvärisiä Gispo-Dumleja söin varmaan kilometrien  edestä.

Jaakko Lehto
Tietoa

Jaakko Lehto on teoreettisen fysiikan FT, jota kiinnostaa erityisesti paikkatieto, siihen liittyvä avoin lähdekoodi sekä reaalimaailman systeemien matemaattinen mallintaminen ja datan analysointi. Harrastuksina mm. musiikki ja kestävyysurheilu.