Julkaistu 22.3.2017

Avoimen lähdekoodin paikkatietokaupungit

Vuonna 2017 avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat kirineet jo usean suomalaisen kaupungin ensisijaisiksi paikkatietoteknologioiksi. Suomi seuraa maailmaan menoa ja paikkatiedon trendejä tässäkin. Tiedossa on muun muassa, että kaavoittajat tekevät Tampereella QGIS:n avulla yleiskaavaa, kuten Position uusimmasta lehdestä (01/2017) löytyvästä artikkelista nähtiin. Lisäksi Tampereella paikkatiedon ilosanaa on viety QGISn latauspakettien muodossa koko henkilöstön käyttöön. Jopa opettajat voivat tehdä sillä projektitehtäviä oppilaiden kanssa.

Tampere onkin Suomessa edelläkävijä avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen käyttöönotossa. Tampereella on otettu tuotannolliseen käyttöön myös muut avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistot, kuten paikkatietokanta PostGIS, paikkatietopalvelin GeoServer ja suomalainen Oskari.org-karttapalvelu.

Suurista kaupungeista myös Helsingissä QGIS on levinnyt monelle eri sektorille. Helsingin kaupungille Gispo Oy tarjoaa QGIS koulutusta noin 50 ihmiselle vuosittain. Mielenkiintoinen ja erityinen tarina Helsingin paikkatiedoista löytyy sivuiltamme Kokeasaaren intendentistä tehdystä haastattelusta: https://www.gispo.fi/referenssit/korkeasaaren-intendentti-qgis-koulutuksessa/

HYBRIDIRATKAISUISSA POTENTIAALIA

Lisäksi useissa kaupungeissa QGIS, GeoServer tai PostGIS löytyvät osana tahojen hybridiratkaisuja, joissa ohjelmistoja on käytössä monelta toimittajalta. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoista haetaan näin kustannussäästöä muun muassa vähentämällä kaupunkien paikkatietoinfraan liittyviä toimittajaloukkuja, paikkatietopalveluiden skaalaamisen edullisuudella ja tukemalla yhteentoimivia aineistoformaatteja ja -ohjelmistoja.

Edellä mainittujen kaupunkien ja kuntien puolella olemme kouluttaneet lähikuukausina toimihenkilöitä Turusta, Paimiosta, Hyvinkäältä, Kemiönsaarelta, Vihdistä, Espoosta ja Salosta. Paikalla on ollut koulutuspuolen osaajia, maanmittareita, arkkitehtejä, suunnittelijoita, kaavoittajia ja ympäristönsuojelun väkeä.

MITÄ KUNNAT ETSIVÄT AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOISTA?

  • Kustannussäästöjä: ei lisenssi- tai pakollisia ylläpitokustannuksia eikä rankaisuja laskuissa palveluiden skaalaamisen seurauksena
  • Toiminnan vapautta: toimittajariippumattomuus ja joustavuus ohjelmistojen kehittämisessä
  • Yhteisön tukema: maailmanlaajuiset avoimen lähdekoodin yhteisöt kasvavat päivä päivältä
  • Yhteentoimivuus: ohjelmistot toimivat hyvin yhteen ja tukevat laajasti  aineistoformaatteja ja kansainvälisiä tietoformaatti-standardeja

GISPO AUTTAA

Gispo tukee kuntia avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen käyttöönotossa kokonaisvaltaisten koulutus- ja tukipalvelujen avulla. Koulutuksissa osaamistasoja on aloittelijasta kokeneempaan ja koulutusmuodoissa lähiopetuksesta verkkokoulutuksiin. Tukipalvelu  on taas helppokäyttöinen ja tehokas selainpohjainen tikettijärjestelmä, jonka avulla voi saada apuja toimintoihin jopa online-videopuhelun avulla. 

Profiilikuva

Gispo

Gispo on suomalainen avoimen lähdekoodin paikkatietotalo, jonka palveluihin kuuluu paikkatietokonsultointia, sovelluskehitystä, koulutusta sekä ylläpitoa ja tukea.