Aurajoella kartoitetaan ja testataan avoimen lähdekoodin ratkaisuja

AURAJOKI KARTALLE -HANKE TUO KULTTUURI- JA VIRKISTYSKOHTEITA ESILLE
Aurajokisäätiön Leader-rahoitteisen Aurajoki kartalle -hankkeen tuloksia on esitelty kevään aikana Turussa, Aurassa ja Pöytyällä. Sinikka Paulin, Aurajokisäätiön toiminnajohtaja on vuoden aikana kerännyt valtavan määrään paikkatietoa Aurajoen alueelta, jotka sopivat virkistys- ja matkailukäyttöön. Mukana on reittejä, mielenkiintoisia kohteita, tarinoita ja valokuvia.
Mahdollisimman kustannustehokas karttapalveluratkaisu yhdistyksille?
Vuoden 2017 keväällä Paulin otti Gispoon yhteyttä ja kyseli tukea tiedon tuotannon työkaluissa sekä miten tietoja voisi julkaista mahdollisimman kustannustehokkaasti. Pienillä yhdistyksillä ja säätiöillä ei usein ole mahdollisuutta hyödyntää maksullisia ohjelmistoja ja aloimme tutkimaan millainen ratkaisu soveltuisi Aurajokisäätiölle parhaiten.
Päätettiin, että Paulin alkaa tuottaa QGIS ohjelmistolla tietoja. Lyhyen QGIS koulutuksen jälkeen Paulin aloitti itsenäisesti tietojen tuottamisen ja tykästyi ohjelmistoon. Tarkoituksena on myös tallentaa tiedot Lounais-Suomen avoimia paikkatietoja yhteen keräävän Lounaistiedon ylläpitämälle palvelimelle ja jaella materiaali sitä kautta avoimesti tiedostomuodossa ja rajapinnoilla. Mahdollista olisi käyttää myös suoraa PostGIS tietokantayhteyttä Aurajokisäätiön ja Lounaistiedon välillä, mutta käytännön työn edetessä havaittiin, että toteutus kannattaa tehdä vasta kun aineistot pääsevät ylläpitovaiheeseen.
Karttaupotuksia omille sivuille
Aurajokisäätiö halusi tiedot myös näkyviin omille sivuilleen karttaupotusten kautta. Tähän testattiin muutamia ilmaisia vaihtoehtoja.
Carto.com on SAAS palveluna tarjottava avoimen lähdekoodin karttavisualisointityökalu ja vielä viime vuonna kuka tahansa pystyi saamaan rajoitetun käyttöoikeuden Carton palveluun. Nyt käyttöä on vähän rajattu, mutta tunnuksia saa vielä pyytämällä mm. yhdistysten, koulutuksen ja yksityishenkilöiden käyttöön. Carto on visuaalisesti näyttävä ja sillä voi tehdä kauniita karttoja nopeasti. Aurajokisäätiön tapauksessa ilmaisen tilin rajoitukset tulivat kuitenkin pian vastaan. Taustakarttoihin haluttiin myös suomalaisia aineistoja ja tasolistauksessa oli 8 tason rajoitus. Myös palvelun pysyvyys mietitytti Aurajokisäätiötä.
Siksi päädyttiin Paikkatietoikkunaan ja sitä kautta tuotettavaan karttaupotukseen. Paikkatietoikkuna on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä kansallinen geoportaali, joka sisältää satoja kansallisia paikkatietoaineistoja, joita voidaan hyödyntää karttaupotuksissa näppärästi. Yhtenä mukavana lisänä palvelu mahdollistaa omien kohteiden sekä omien aineistojen lisäyksen. Paulin työstääkin parhaillaan itse aineistoja Paikkatietoikkunaan, tuloksia näemme varmasti pian!
Ilmaisuuden ja käytettävyyden raja
Jos oma tarve on erittäin spesifi, ilmaisista palveluista voi olla vaikea löytää sopivaa ratkaisua. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot toki sallivat sen, että itse alkaa tuotamaan työkaluja. Mutta jos resurssit eivät riitä, pitää taivuttaa ratkaisuja omiin käyttötarpeisiin tai kysyä yhteisön apua.
Yksi haaste mikä omien tietojen tuomisessa Paikkatietoikkunaan Aurajokisäätiön osalta havaittiin, on että jos tietoja tuo paikkatietoformaatissa (esim. shp, mif) datan mahdollisesti sisältämät linkkitiedot eivät näy infoikkunoissa linkkeinä vaan tavallisena tekstinä. Jos taas kohteita piirtää kartalle yksitellen, infoikkunassa voi taas määrittää kivasti mukaan kuvia ja linkkejä. Jälkimmäinen tapa tuottaa tietoa soveltuu hyvin tapauksiin, joissa kohteita ja reittejä on verrattaen vähän.
Jotta omille aineistoillekin saataisiin linkit infoikkunaan, pitää pyytää yhteisöltä apuja. Jos jollain on tähän myös tarpeita, kannattaa vinkata Oskari-verkostolle vaikkapa meililistan kautta niin voidaan yhdessä kehittää työkalua. Githubissa kuvattu tämä toive tarkemmin. Työmäärä tämän palikan tekemiseen ei pitäisi olla suuri, muutama päivä? Tarvitaan vaan tekijä ja pieni rahoitus.Toinen ilmi tullut asia on taustakartta. Usein valmiit taustakartat eivät siihen omaan tarpeeseen sovellu, kartan sävy on hieman väärä tai siinä on liikaa tai liian vähän informaatiota. Tätäkin voi vähän ”huijata” Paikkatietoikkunassa, ja avata käyttöön useita eri tasoja, säätää läpinäkyvyyksiä ja joissain tapauksissa ulkoasua. Paulin toivoi omaan taustakarttaansa enemmän vehreyttä (esim. maastoalueiden värisävyihin) ja korkeuskäyrät näkyviin. Vehreys on vähän hankalampi juttu, mutta korkeuskäyrät ja rinnevalovarjostus löytyy näppärästi Paikkatietoikkunasta.
Matkailuun soveltuva data Suomessa
Isoin keskustelu hankkeessa ja kuntakierroksella tietojen hyödyntäjien kesken on kuitenkin käyty siinä, että miten vastaavat tiedonkeruuhankkeet ja niiden tuottama arvokas paikkatieto saadaan yhteen. Matkailuun soveltuvat tiedot eivät aina myöskään ole suoraan matkailijalle käyttökelpoisia vaan niitä pitää filtteröidä tai lisätä muuta tietoa.
Tällä hetkellä Suomessa ei ole yhtä yhteistä virallista tahoa joka kerää virkistykseen tai matkailuun liittyvää tietoa. Palveluntarjoajia aiheessa on useita (osa todella hyviäkin!) ja tiedontuottajia vielä enemmän. Mutta mihin ohjata esim. Paulinin tuottamat datat siten, että ne löytyisivät matkailijan käyttöön helposti?
Norjassa asia ainakin näennäisesti hoituu Ut.no palvelun avulla – voisiko Suomessa olla vastaava? Tai voisiko jostain olemassa olevasta palvelusta kehittää virallisen matkailupalvelun? Tarpeena olisi kehittää masterdata virkistys- ja matkailukohteista, johon kerätään eri lähteistä tietoa filtteröiden sitä soveltuvaksi matkailukäyttöön. Kukas lähtisi tätä viemään eteenpäin?