AukiGO – OSM-pohjainen karttapalvelu

Olemme Ollaan auki -karttapalvelun inspiroimana ideoineet ja kehitelleet pellin alla uutta avoimen lähdekoodin karttapalvelua, joka vastaa etenkin kuntien ja matkailualan toimijoiden tarpeisiin. Karttapalvelulla voi esittää esimerkiksi kansallispuiston auki olevia palveluita ja kohteita reippailijoille tai kaupunkiseudun kiinnostavimmat nähtävyydet ja palvelut turisteille. Kiteytettynä kehitetty karttapalvelun siis tarjoaa erityyppisten palveluiden aukiolotiedot mielekkäässä muodossa kartalla kohderyhmät huomioiden.

Keväällä onni osui kohdallemme, sillä saimme Business Finlandilta rahoituksen tämän avoimen karttapalvelun kehittämiseen! Päätimme keskittyä kehityksessä mobiilikäyttöliittymään, sillä palvelua tullaan luultavasti käyttämään eniten reissun päällä eli on the go. Olemme päässeet kehitystyössämme siihen pisteeseen, että voimme esitellä mobiilikarttapalvelua kaikille kiinnostuneille – nyt ensiesittelyssä siis AukiGO!

AukiGO on avoin karttapalvelu mobiilikäyttöön

AukiGO on mobiilikäyttöön (ja mahdollisesti myöhemmin mobiilisovellukseksi) suunniteltu avoimen lähdekoodin karttapalvelu, jonka avulla käyttäjä löytää tiedon auki olevista palveluista helposti ja nopeasti palvelutyypeittäin. Tällä hetkellä palvelussa on oletuksena määritelty kuusi eri palvelutyyppiä: majoitus, kaupat, ravintolat, liikenne, terveydenhuolto ja viihde – nämä on kuitenkin helposti uudelleen määriteltävissä asiakkaalle sopivaksi.

Palvelutyyppivalikko löytyy AukiGO-käyttöliittymän alareunasta. Kun palvelutyyppejä painaa, kartalle ilmestyy kaikki kyseisen palvelutyypin kohteet. Kohteet on värikoodattu niin, että tumman sinisenä näkyvät kohteet ovat auki, oranssina näkyvät kohteet ovat kiinni ja harmaana näkyvien kohteiden aukiolotietoja ei ole saatavissa OpenStreetMapissa. Pistekohdetta klikkaamalla avautuu uusi pop up -ikkuna, josta löytyvät kohteen tarkemmat tiedot. AukiGOsta löytyy myös hakutoiminnallisuus sekä mahdollisuus vaihtaa taustakartta, mutta nämä ominaisuudet vaativat vielä jatkokehitystä.

Miksi AukiGO?

AukiGO-karttapalvelun erottaa muista vastaavista karttapalveluista etenkin sen avoimuus. AukiGO pohjautuu avoimeen OpenStreetMap-karttapalveluun ja myös AukiGO-käyttöliittymän koodi on avoimesti saatavilla (REACT, MIT lisenssi). AukiGOn avoimuus antaa palvelulle monia etuja: se on pitkälle räätälöitävissä (mm. brändäys) eikä palveluun sitoutunut asiakas joudu myymään sieluaan kehittäjälle. AukiGOta voi räätälöidä ja kehittää kuka vain! Oletuskäyttöliittymä on pyritty pitämään yksinkertaisena, modernina ja helposti käytettävänä – se on tavallaan tukeva luuranko, jonka ympärille on helppo rakentaa lisää.

Kiinnostuitko?

AukiGO-karttapalvelun lähdekoodi julkaistaan Gispon GitHubiin. Koodin lisenssi on GPLv3. AukiGO-karttapalvelun voi ottaa sellaisenaan käyttöön, mutta se ei kuitenkaan ole vielä täysin valmis tuote. Olemme rakentaneet toimivan pohjan, mutta lisätoiminnallisuuksien jatkokehitykseen tarvitsemme vielä rahoitusta.

Järjestämme ensi viikolla 22.10.2020 klo 10.00-11.00 kaikille avoimen AukiGO-webinaarin, jossa esittelemme karttapalvelua. Ilmoittaudu mukaan webinaariin tästä!

Jos AukiGO kiinnostaa ja haluaisit tietää lisää, ota yhteyttä joko anniina@gispo.fi tai sanna@gispo.fi

Anniina Kovalainen on maantieteen FM, jota kiinnostaa erityisesti GIS, lakimaantiede, tulevaisuudentutkimus ja kestävä kehitys. Anniina pitää myös mm. graafisesta suunnittelusta ja UI/UX-kehityksestä.