Ohjelmistot

Paikkatietojen käsittelyyn löytyy lukuisia avoimeen lähdekoodiin perustuvia ilmaisia ohjelmistoja. Eri ohjelmistoilla on omat vahvuutensa, eikä tässäkään lyhyessä listassa ole lueteltu ohjelmistoja paremmuusjärjestyksessä.

Työasemaohjelmistot

Grass GIS

GRASS (Geographic Resources Analysis Support System) on tehty erilaisten paikkatietoanalyysien tekemiseen. Se sisältää yli 350 työkalua vektoriaineistojen (2d/3D), rasteri- ja vokseliaineistojen käsittelyyn.

GRASS on alunperin kehitetty jo 1980-luvulla Yhdysvaltojen armeijan toimesta. Vuodesta 1999 lähtien GRASS on ollut saatavilla ilmaisena ohjelmistona.

Kotisvu: http://grass.osgeo.org/
Lataus: http://grass.osgeo.org/download/

Quantum GIS

Quantum GIS (QGIS) on helppokäyttöinen ja monipuolinen paikkatietojen käsittelyohjelmisto, joka toimii Linux, Unix, Mac OSX ja MS Windows -ympäristöissä. QGIS sisältää työkalut paikkatietojen muokkaamiseen, analysointiin ja visualisointiin. Lukuisat lisäosat (plugins) lisäävät QGIS:n toiminnallisuutta merkittävästi.

Kotisivu: http://www.qgis.org

Lataus: http://hub.qgis.org/projects/quantum-gis/wiki/Download

gvSIG

gvSIG on Espanjan lahja paikkatiedon hyödyntäjille.  Kehittämisessä on erityisesti otettu huomioon Inspire-direktiivin toimeenpanoon liittyviä asioita. Java-pohjaisena työkaluna gvSIG on saataville Linux, Windows ja Maxc OSX -ympäristöihin. gvSIG Mobile on kehitetty erityisesti paikkatietojen keruuseen ja käyttöön erilaisissa maastolaitteissa.

Kotisivu: http://www.gvsig.org

Lataus: http://www.gvsig.org/web/projects/gvsig-desktop/official (työasema)

uDig

uDig on käyttäjäystävällinen internet-orientoiunut GIS-työasemaohjelmisto (User Friendly, Desktop located, Internet oriented, GIS ready). Ohjelmisto toimii Windows, Mac ja Linux -ympäristöissä.

Kotisivu: http://udig.refractions.net/

Lataus: http://udig.refractions.net/download/

OpenJUMP

 Hyvin kevyt Java-pohjainen paikkatietojen käsittelyn ohjelmisto.

Kotisivu: http://openjump.org/

SpatiaLite

Spatialite ei ole varsinaisesti työasemaohjelmisto vaan SQLite -tietokantaan tehty paikkatietolaajennus.  SQLite on taas kehitetty tehokkaaksi ja kooltaan pieneksi relaatiotietokantajärjestelmäksi. Spatialite mahdollistaa sekä vektori- että rasteriaineistojen tallentamisen ja käsittelyn.

Kotisivu: http://www.gaia-gis.it/gaia-sins/

Sovelluspalvelimet

Mapserver

Mapserver on webkarttapalvelujen veteraaniohjelmisto. Alunperin Minnesotan yliopistossa kehitetty sovellus, joka on parhaimillaan rasterimuotoisten karttakuvien jakelijana.

Kotisivu: http://www.mapserver.org/

Geoserver

Geoserver on kehitetty paikkatietojen jakamiseen monipuolisesti OGC:n standardien mukaisesti. Java-pohjainen sovelluspalvelin, jonka asentaminen ja ylläpito ei ole monimutkaista.

Kotisivu: http://geoserver.org/

Deegree

Deegree -ohjelmisto sisältää työkaluja paikkatietoinfrastruktuurin rakentamiseen SDI (Spatial Data Infrastructure) on käsitteenä hyvin kiistelty, joten tätä ohjelmisto voi suositella vain alan ammattilaisille. degree tukee lukuisia Open Geospatial Consortiumin (OGC) ja ISO/TC211:n määrittelemiä standardeja. Ohjelmisto on käytössä useissa eurooppalaisissa karttalaitoksissa.

Kotisivu: http://www.deegree.org/

PostGIS

PostGIS laajentaa PosgreSQL-tietokantaa paikkatietojen tallentamiseen.

Kotisivu: http://postgis.org/

OpenLayers

OpenLayers ei ole varsinaisesti paikkatietojen sovelluspalvelin vaan JavaScript-kirjasto karttakäyttöliittymien toteuttamiseen web-selaimiin. Jos olet joskus nähnyt Google Mapsin, niin tässä on parempi, halvempi ja avoimempi ohjelmointikirjasto karttakäyttöliittymien toteuttamiseen.

Kotisivu: http://www.openlayers.org/

 

Ohjelmointikirjastot

GDAL/OGR

Geospatial Data Abstraction Library (GDAL/OGR) on C++ -pohjainen ohjelmointikirjasto rasteri- ja vektoriaineistojen muunnoksiin. GDAL tukee yli 50 rasteriformaattia ja OGR yli 20 vektoriformaattia. Kirjasto on käytössä lähes kaikissa ilmaisissa paikkatieto-ohjelmistoissa (MapServer, GRASS, QGIS..), mutta myös lukuisissa kaupallisissa paikkatieto-ohjelmistoissa.

GDAL/OGR:n käyttö ei rajoitu pelkästään sovelluskehittäjiin, vaan sovelluskirjaston yhteyteen on käännetty valmiiksi useampia valmiita komentoriviltä käytettäviä ohjelmistoja.

Kotisivu: http://www.gdal.org

GeoTools

 GeoTools on Java-kirjasto, jonka avulla voi liittää paikkatietojen käsittelyä omiin ohjelmiinsa.

Kotisivu: http://www.geotools.org/

 

 Jäikö joku mainitsematta?

Ehkä. Todennäköisesti. Varmasti. Ota yhteyttä, niin lisätään juuri sinun käyttämäsi ohjelmisto mukaan.